13 Ekim 2024 Pazar günü saat 15.00 -18.00 arası, Homeros Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, günün anlamına uygun olarak çoğunlukla afetlerin öncesinde yapılması gereken hazırlıklara mercek tutuldu.
Ege Üniversitesinde görev yapan ve aynı zamanda İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz; “Koruyucu sağlık hizmetleri ile afet risk yönetimi arasında benzerliğe dikkat çekti. GÜRÜZ; Her ikisi de olmadan önce önlem almaya dayalıdır. Ayrıca afetler sırasında ve sonrasında bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon risklerini de öngörerek, birey ve halk sağlığını korumak gerekir.” dedi.
İkinci Konuşmacı : İnşaat Mühendisleri Odasını temsilen İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu; İMO tarafından başlanılan ve İBB işbirliği ile devam edilen İzmir’in yapı stoku envanter çalışmasını anlatarak, Bayraklı ve Bornova da tamamlanan yapı stoku envanterinin, İzmir’in tüm ilçelerine de uygulanmasının önemini vurguladı.
Üçüncü konuşmacı; Yük. Müh. Mimar Ali Ekinci; afetlere dirençli bir kent için planlı kentleşme ve kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak, depreme dirençliliğin sağlanabileceğini söyledi. EKİNCİ: İzmir Kent Konseyi Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu olarak kentsel dönüşüm farkındalığı yaptıkları çalışmalarından örnekler verdi.
İzmir Kent Konseyi AFETLER Çalışma Grubu koordinasyonunda düzenlenen etkinliğe, İZ-AFED Derneği, Dağlık Alanın Yönetişimi ve Sürdürülebilirliği Derneği, İMO İzmir Şubesi gibi sivil toplum kuruluşları (STK’lar) ve meslek odalarının temsilcileri de katıldılar.
2. Oturumun ilk konuşmacısı Veteriner Hekim Adnan SERPEN; çevre tahribatı, ekolojik dengenin bozulması ve iklim değişikliği konularında bir sunum yaptı. İklim değişikliğinin afetlere dönüşmesi ve muhtemel riskleri anlattı.
Sonraki konuşmacı: İzmir Engelli Hakları Birliğini temsilen Harun KARA; afetlerde özel gereksinimli bireylerin karşılaştığı sorunları, örnekleriyle anlattı.
Son Konuşmacı olarak da İzmir Kent Konseyi Gençlik Meclisinden Av. Ceren KAPLAN: 6 Şubat Depremleri sürecinde gençler olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak, yeni iletişim teknolojilerinin afet iletişimine katkılarından bahsetti.
Etkinlikte moderatör olarak görev yapan İZ-AFED Derneği Başkanı Servet Ertaş; ‘Bizim esas önceliğimiz afet risklerini henüz gerçekleşmeden önce konuşarak, önlem alma kültürünü geliştirmek. İzmir’i etkilemesi muhtemel farklı afetlere karşı gerekli hazırlık ve önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Bu konuda farkındalık oluşturarak, ilgili kurum-kuruluşları ile işbirliği yapmak. Özellikle yerel yönetimleri Belediye Kanunun 53. Maddesi doğrultusunda harekete geçirmektir. Bugün de bu hedefimize denk gelen, oldukça verimli ve multidisipliner bir toplantı gerçekleştirdik” dedi.