Kooperatif Mağdurları İsyan Etti
Vahap Dabakan Haberi :
Türkiye’de konut sahibi olma hayali, pek çok vatandaş için uzun yıllar süren bir çile ve mücadeleye dönüşüyor. Bir dönem ev sahibi olmak için vatandaşın umudu olan pek çok Kooperatif, şimdilerde yolsuzluk, usulsüzlükler ve hayal kırıkları ile gündeme geliyor.
30 yıl önce Buca da ev sahibi olmak için büyük umutlarla yola çıkan S.S Üniversite Saygınkent Konut Yapı Kooperatifi üyelerinin 30 yıllık ev sahibi olma hayallerini yerini umutsuzluk aldı. Çok sayıda kooperatif üyesinin yılan hikayesine dönen ev sahibi olma hayali adeta bir çileye dönüştü.
Büyük umutlarla çıktıkları yolda büyük hayal kırıklığı yaşayan çok sayıda Kooperatif üyesi şimdiler de mağduriyetlerini geniş platformda kamuoyuna duyurmaya hazırlanıyor.
1990’lı yıllarda konut sahibi olmak için çıktıkları yolculukta o zamanın rakamları ile 501.250.000 TL ödeme yaptığını bu rakamların o günkü şartlarda birkaç tane ev parası olduğunu dile getiren mağdurlardan Müjdat Çobanoğlu, mevcut yönetimin bu mağduriyeti kabul etmediklerini açıkladı.
Kooperatifin çok sayıda kişiyi mağdur etmesine karşın ortada hiçbir mağduriyet yokmuş gibi hareket ettiğini dile getiren Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
BUGÜNE KADAR NE EV ALABİLDİK NE PARAMIZI
“Bizler Kooperatif mağduru olarak, 1993 yılında ev sahibi olma hayali ile üye olduğumuz o günün ekonomik şartlarına göre; iki üç ev parası maliyeti olan tüm ödemeleri yaptık. Bunun belgeleri elimizdedir. Ancak bugüne kadar ne ev alabildik ne de ödediğimiz parayı. Sonuç olarak 30 yıl önce yerleşim yerine uzak olan arsa bugün çok değerli bir yer oldu. Buradan gözünü rant ve hırs bürümüş kişiler, üyeleri korkutarak, bezdirerek bir şekilde hisse alarak yönetimi kendi aralarında yandaşları ile ele geçirip Yapı Kooperatifi adı altında ülkemizin son zamanlarının en çok gelir getiren “rantiyesi” AVM ve REZİDANS hali aldı.
YASAL BOŞLUKLAR VAR
Bu sorunların çözümü için daha iyi bir düzenleme, şeffaflık ve üyelerin haklarının korunması konusunda etkin mekanizmaların oluşturulması çok büyük önem taşıyor. Konut yapı kooperatiflerinin yönetim ve denetim süreçlerindeki yetersizlikler, kanuni boşluklar devlet denetim mekanizmasının çok yüzeysel olması birçok vatandaşın mağdur olmasına neden oluyor. Kooperatif kanunları çok yetersiz, kooperatif ile ilgili bir arama yapsanız binlerce mağdur görürsünüz, Bu mağduriyetlerin çözümü için yapılacak olan Meclis araştırması, öncelikle bu süreçlerde yaşanan sorunların kökenine inmeli ve alınacak yasal ve idari önlemlerle gelecekte benzer mağduriyetlerin yaşanmasını önlemelidir. Binlerce vatandaş, yıllarca biriktirdiği parayı kooperatiflere yatırarak ev sahibi olmayı hayal etti, fakat pek çoğu ne evlerine kavuşabildi ne de yatırımlarını geri alabilme şansını yakalayabildi. Yatırımlarını kaybeden vatandaşlar, maddi kayıpların yanı sıra psikolojik olarak da etkileniyor. Birçok insan, yıllarca süren tasarruflarının sonucunda ev sahibi olma hayallerinin suya düştüğünü düşünüyor.
HAK, HUKUK ADALET İSTİYORUZ
Biz haklarımızı almak için mağdurlar olarak yasal ve hukuki tüm haklarımızı kullanarak bu mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Kooperatif yönetimini de bu mağduriyetleri gidermeye ve adil olmaya davet ediyorum. Empati yapsınlar kendileri mağdur edilselerdi nasıl hareket edilirdi. Biz hak, hukuk ve adalet istiyoruz.”