İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı Toplantısı ikinci bileşiminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer’in son dönemi olan Büyükşehir Belediyesinin 2023 Yılı Faaliyet Raporu ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Cumhur İttifakı grubundan yapılan eleştirilerin odağı trafik, altyapı ve kentsel dönüşüm olurken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın eleştirilere yanıt vermemesi dikkat çekti.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı Toplantısı ikinci bileşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.
Oturumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer’in son dönemi olan Büyükşehir Belediyesinin 2023 Yılı Faaliyet Raporu ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.
Görüşmeler boyunca Meclis’e yönetmelik gereği Meclis Birinci Başkan Vekili Altan İnanç başkanlık etti.
Cumhur İttifakı grubundan yapılan eleştirilerin odağı trafik, altyapı ve kentsel dönüşüm olurken Soyer dönemi ‘kayıp dönem’ olarak tanımlandı.
ESHOT ve Büyükşehir’in 2023 yılı faaliyet raporları Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘evet’ oyları ile oyçokluğuyla kabul edildi.
Oturumda, Başkan Tugay’ın faaliyet raporuna ilişkin gelen eleştirilere yanıt vermemesi dikkat çekti.
GÜLER: ÜLKEYE ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
CHP adına faaliyet raporuna ilişkin söz alan CHP Grup Sözcüsü Elvin Sönmez Güler, belediyenin 2023 faaliyetleri hakkında rakamsal bilgiler vererek “İzBB, stratejik planının 4. Uygulama yılında da tüm ülkeyi saran enflasyonist etkilerle mücadelesini sürdürmüştür. İzmir bu süreçte ülkedeki ekonomik tablonun etkisiyle sosyal yardıma talepler artmıştır. İzBB her yıl yaptığı bu yardımları 2023 yılında da devam ettirdi. Yaptığımız destekler sosyal belediyecilik anlayışının güzel bir örneği olarak devam edecek. Biz İzmir’e hizmet vermeye ve ülkeye örnek olmaya devam edeceğiz” dedi.
YILDIZ: AŞKLA GELDİ YAPAY ZEKAYLA FİNAL YAPTI
AK Parti grubu adına konuşan Soyer dönemini ‘kayıp yıllar’ olarak tanımlayan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Bu faaliyet raporu esasında Tunç Soyer’e ait olan faaliyet raporudur. 2019’da da Aziz Kocaoğlu dönemine ait bir raporu değerlendirmiştik. O zaman Tunç Soyer, ‘burada bir garabet var’ demişti. Orada olmayan birini eleştirdiğimiz içindi. Ama biz kurumların devamlılığı üzerinden bir eleştiri geliştirmiştik. Bugün de Sayın Cemil Tugay, bu şehrin Şehr-i Emin’i oldu. Bize de bu şehirde sisiz denetleme ve muhalefet yetkisi verildi. Biz bugün samimiyetle 5 yıl için yol haritasını, geçmişe yıllarda yapılan faaliyetlerdeki eksiklikler ve yanlışlar hakkında bir brifing vermek istiyoruz. Sayın Tunç Syer, şakla başladı ama yapay zekayla final yaptı. İki vaat ortaya koymuştu. Ben bütçe görüşmelerinde de tüm faaliyet görüşmelerinde de Sayın Başkan’a ‘Siz romantik, hayalperest ve aynı zamanda samimiyetten uzak bir yönetim anlayışınıza’ sahipsiniz demiştim. Finale geldiğimizde söylemle eylemin tutmadığı bir 5 yılı geçirdik. İzmir 5 yılını kaybetti. Son dakikaya kadar aşka dedi ama yapay zekayla veda etti. Ne şehrin refahı arttı ne de şehrin arka sıralarındakilerin sorunları çözüm buldu. Yeni dönemde şunu umut ediyorum. Her faaliyet raporu görüşüldüğünde geçtiğimiz 5 yılda CHP’nin üyeleri ellerinde bir kâğıtla görüşlerini ifade ettiler. Umuyorum ki önümüzdeki faaliyet raporlarında gerçekler üzerinden, bürokratların sundukları değil de sahayı gezerek faaliyet sunsunlar bize” dedi.
“BÜTÇE DOLAR BAZINDA AZALMADI”
Bütçe kullanımına dikkat çeken Yıldız, “Biz, geçtiğimiz dönem meclisteki yüzde 94 kararları oybirliğiyle geçirdik. Yüzde 6’da da ciddi bir muhalefet ortaya koyduk bunlardan biri de sizin bizzat katılmadığınız oturumda görüşülen Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın kapatılmasıydı. Kentsel dönüşüm İZBETON’a devredildi ama borç batağı altında. Ekonomik krizler, dövizde yükselme, akaryakıtta zamlar, zor koşullar dendi. Biz bu zor koşullarda iş yapıyoruz algısı taratıldı. Ben bunlar söylendiğinde tek tek dolar bazında İzBB’nin dolar bazında gelirinin azalmadığını ifade etmiştim. Bugün 1,250 milyar dolat bütçe yönetiliyor. Yani dolar bazında azalmadı bütçe. Yani size tavsiyemiz eskisi gibi kullanmayım bu bütçeyi” diye konuştu.
“İKİ İLÇE BELEDİYEMİZİN YAPTIĞI DEVASA BÜTÇE YÖNETEN İZBB YAPAMADI”
Ulaşım konusuna battı-çıktılarla değinerek başlayan “Tunç Bey aşkla başladı. Tohumla, çiçekle, böcekle uğraştı. Ama ulaşımla ilgili tek bir somut örnek koyamadı. Alsancak’taki battı-çıktıyı teknik gerekçeler ve planlama eksikleri nedeniyle yapamadık dedi son kitapçığında. Ama Aliağa Belediyesi, 120 günde 2 tane battı-çıktı yaptı. Menemen’de aynı şekilde. İki ilçe belediyemizin yaptığı devasa bütçe yöneten İzBB yapamadı. Cemil Başkanın da aynı vaatleri var. İzmir’in battı-çıktılara ihtiyacı var. İzmir trafiği her geçen gün yük almaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Kİ YAKAYI BAĞLAYAN KÖPRÜLERİN AYAKLARINDA SIVILAŞMA VAR”
Ulaşım ve köprü konusuna 30 Ekim örneği üzerinden değinen Yıldız, “Deprem demiştik… Biz 2019’da Deprem Daire Başkanlığı demiştik. Kabul gördü ve kuruldu. Biz o gün bir rapordan bahsetmiştik. Bu rapor da Radius Deprem raporuydu. Rahmetli Ahmet Piriştina döneminde hazırlatılan bir rapordu bu. İzmir’in metropol 9 ilçesini kapsayan bir rapordu. O raporda hilal Kavşağı dediğimiz kavşağın köprü ayakları, yine Zafer Payzın Köprü Kavşağı’nın ayakları… Şehrin iki yakasını bağlayan bu köprülerin ayaklarındaki sıvılaşma riskinden bahsediliyordu. Aradan geçen yıllarda büyükşehir bu hususlarla ilgili tek bir iyileştirme yapmadı. Yaşadığımız 30 Ekim depreminde ben trafiğin nasıl kitlendiğini gördüm. Allah korusun o depremde ki köprünün ayakları yıkılsaydı ulaşım sağlanamazdı. Biz 2019’da bu raporu gündeme getirdiğimizde ne 30 Ekim ne de 6 Şubat olmamıştı. O günden bugüne hiçbir iyileştirme yapılamadı. Şehrin problemleri ortak ve net. Hepimiz bu şehrin sorunlarını birlikte yaşıyoruz. Birbirimizden farkımız yok. O nedenle çalıştığımız projeler ve ortaya koyduğumuz çözümler birbirine yakın. Önemli olan öncelik meselesi. Alsancak’a alternatif yol güzergahı, köprü geçişlerinin iyileştirilmesi… Bir de önceki dönemde ‘Engelleniyoruz’ siyaseti yürütülüyordu. Biz Ankara’daki her projeyi destekledik. 400 milyon Euro’ya Karabağlar ’da bu kentin trafik sorununu çözecek projeyi hazırlamışa. Siz 10 yılda 12 milyar dolar yöneteceksiniz ama trafik sorunu için 430 milyon Euro’yu çok görürseniz sorunlar çözülmez. Bugün bu kentin en önemli sorunu trafik ve ulaşımdır. Ulaşım noktasında ciddi anlamda problemler devam ediyor” dedi.
“BİZ İZBETON FORMÜLÜ MAĞDURLAR YARATACAK DEMİŞTİK”
Kentsel dönüşüm konusunda İZBETON tartışmalarına değinen Yıldız, şunları söyledi; “Kentsel dönüşüm. Geçtiğimiz 10 yılda sadece bin 200 tane konut üreten biz Büyükşehir oldu. 2012 yılında Ballıkuyu planları yapıldı. Ama bugüne kadar oraya tek bir çivi bile çakılmadı. Planlarda bir arpa boyu yol alınamadı. Ege Mahallesi… Roman vatandaşların kullanımı için yapılan, sosyal konut projesi olarak ortaya çıkan o evlerin üzerinde hacizler vardı. Roman vatandaşlarımızınım evine 70-100 bin lira tebligatlar gitti büyükşehir tarafından açılan davada. Biz bunu kaldırttık. Bu karar rağmen orda atılan bir adım yok. Örnekköy’de bir İZBETON sıkıntısı oldu. Bugün İZBETON sıkıntısını oluşturan en temel aktörler hiçbir şey olmamış gibi dolaşıyorlar. Çift imzayla yapması gereken işleri tek imzayla yapan müdürler bugün nerede? Biz İZBETON formülü mağdurlar yaratacak demiştik. Şimdi Cemil Başkan da ‘İZBETON kendi sınırlarına dönsün’ diyor. Tavırlarınız tavırlarımızı belirleyecek. Gelin bir ortak yol bulalım.”
“EĞER Kİ SİZ BUNLARI ÖNCELİĞİNİZ YAPMAZSANIZ…”
Altyapı konusuna da değinen Yıldız, sorunların çözümünde ‘öncelik’ vurgusu yaparak “Biz bugün yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrıştırılmadığı bir kentte yaşıyoruz. Çiğli’de 4. Faz var. Kaynakların doğru kullanımına buradan bakmak lazım. Uzun ihaleler sürecinin ardından en son 2023 yılında bir ihale yapabildik 460 milyona. 4. Faz dediğimiz şey günde 216 bin metreküp arıtma yapabiliyor. Yani Çiğli Atıksu Artıma Tesisi’nin kapasitesini 2 katına çıkarıyor. Biz yeter ki 4.Faz bitsin dedik. Şimdi inşaatı devam ediyor. Eğer ki siz bunları önceliğiniz yapmazsanız… Biz önceliğin bunların olmadığı bir 5 yıl geçirdik. Yeni dönemde bu kentin kentsel dönüşümünü hızlandıralım. Ulaşım sorununu çözelim” diye konuştu.
“DEVLETİN KURUMLARI ARASINDAKİ BU İKİLİ TAVRI KALDIRMALIYIZ”
Kent planlamasında da merkezi kurumlarla uyumlu çalışma çağrısında bulunan Yıldız, “Başka bir sorun… 25 binlik planlarımız… Biz, 2018’de 25 binlik planlarımızı yaptık. Geçtiğimiz kasım ayında Nazım İmar planları için süremiz doldu. Biz açık çek veriyoruz. Üst ölçekli planlara uymak zorunluluğuyla bu planlara destek vermeye hazırız. Çünkü üst ölçekli planları yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. Bakanlığın 100 binlik planlara uygun olmalı. Eğer biz bu kenti büyütecek ve sorunlarını birlikte çözeceksek devletin kurumları arasındaki bu ikili tavrı kaldırmalıyız. Eğer bunu başarabilirsek daha yaşanabilir bir İzmir elde edilebilir. Gelin 25 binlik planları üst ölçeklere uygun hale getirelim” ifadelerini kullandı.
“DANIŞMAN DEDİĞİNİZ İNSANLARI GÖZDEN GEÇİRİN”
EXPO sorununa da değinerek yeni dönemde eski dönem hatalarının tekrarlanmaması temennisiyle sözlerini sonlandıran Yıldız, “Biz geçtiğimiz dönemin romantik, hayalperest ve gerçeklikten uzak faaliyetlerinin altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Mesela EXPO. Orada 7 mahallede insanlar mağdur ediliyor. İnsanların evleri çok ucuz paralara kamulaştırıldı ve onlar evsiz kaldı. Biz yapmayın, EXPO’yu Yeşildere’de yapmayın dedik. 3 emsali EXPO planı olur mu! Bir de Botanik EXPO… 3 emsal veriliyor. Peki EXPO bitince o 3 emsali ticari yapılar ne olacak? Biz geçtiğimiz dönemin birçok yanlışını belgelerle ortaya koyduk. Sizden acil olarak İZBETON rezaletinin sorumlularını ortaya koymanızı istiyoruz. Bunu bu şehirde yaşayan bir insan olarak Şehr-i Emin’den talep ediyoruz. İZBETON’da yetki aşımı yapanlar, evrakta sahtecilik yapanlar… Kim sorumluysa bu kenti, İZBETON bu hale getirdi. İZBETON yetki aşımı yapmıştır. Biz, AK Parti grubu olarak dürüst başkandan İZBETON ile ilgili ne yapacağını bekliyoruz. Siz yola çıktığınız ve danışman dediğiniz insanları gözden geçirin. Zamanında Tunç Soyer’in yanında duran milletvekili bugün sizin yanınızda duruyor. Müdür atamalarına kadar etkileri var. Önümüzdeki 5 yılın her yağmur yağdığında vatandaşların korkmadığı, trafik sorunun olmadığı, en ufak bir sallantıda ‘Acaba yakınımın başına bir şey geldi mi’ diye düşünülmeyen bir kent için her projeye destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.
ALTINKESER: BAHSEDİLEBİLECEK TEK ŞEY MAĞDURİYETTİR
MHP grubu adına konuşan MHP Grup Başkanvekili ise Bahadır Altınkeser, şunları söyledi; “Kendi koyduğu hedeflere ulaşamayan bir belediye başarılı mıdır? Ben CHP’nin ortaya oyduğu faaliyet raporunu dinledim ve hayret ettim. Sanırım biz farklı İzmir’de yaşıyoruz. Burada bahsedilebilecek tek şey mağduriyettir. Körfez’de yüzülecek dendi bugün yanından geçilmiyor. Önceden sadece Bayraklı kokardı. Artık Konak, Halkapınar, Karşıyaka her yer kokuyor. Trafik sorunu çözülecek dendi ama trafik sorunu artarak devam ediyor. İzmir Demirağlarla örülecek dendi ama bunun için hiçbir proje söz konusu değildir. Bitmeyen yollar, küprüler, alt ve üst geçtiler… Ama en önemlisi de çarpık kentleşme. Çarpık kentleşme ve gecekondu sorunu utanılacak bir boyuta yükselmiştir. Bizim İzmir’e ilişkin sorunumuz çok. Ama şu anda İzmirlilerin başı öne eğilmektedir. Biz misafirlerimizi alnımız açık ve gururla dolaştırmak istiyoruz.”