EBSO Başkanvekili Işın Yılmaz, meclis konuşmasında ihracatçıların sorunlarının devam ettiğine işaret ederek “Zorlu vize süreci bir yana, Dolar/TL kurunun seviyesinden kaynaklı birçok sektörde olduğu gibi biz de her geçen gün rekabetçiliğimizi kaybediyoruz” dedi.
EBSO meclis üyelerinin gerekli çoğunluğunun oluşmasıyla Meclis Başkanvekili ve EBSO Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz öncülüğünde başladı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu’nun aylık meclis toplantısında yer almadığı dikkat çekti. Meclis Başkanı Gökçüoğlu’nun yerine toplantıyı açan Meclis Başkanvekili Yılmaz, açılış konuşmasında ihracatçıların dertlerini dile getirerek “İhracatçı bir sektör olarak sorunlarımız devam ediyor. Zorlu vize süreci bir yana, Dolar/TL kurunun seviyesinden kaynaklı birçok sektörde olduğu gibi biz de her geçen gün rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Müşteriyi kaybetmenin telafisi ise çok zor. Maliyeti her birinin üstünde. Tekrar geri kazanmak kolay olmayacaktır” dedi.
Üretim performans geriliyor
Yılmaz, konuşmasına devam ederken Haziran ayı verilerindeki düşüşleri de sıralayarak “Üretimdeki gelişmeleri gösteren İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi olan PMI verisi; Tekstil ürünleri sanayinde geçen yıl Haziran ayında 50.1 iken bu yılın Haziran ayında 44.1’e geriledi. Yani üretimdeki performansın giderek zayıfladığına işaret ediyor. Giyim ve Deri Ürünlerinde ise geçen yıl Haziran ayında 47.4 iken bu yılın Haziran ayında, önemli bir değişiklik göstermeyerek 48.2 düzeyinde gerçekleşti” ifadelerinin yanı sıra şunları aktardı:
“Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Tekstil ve hammaddeleri ihracatı geçen yılın Haziran ayına göre %31, Hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri %13 geriledi. TİM verisine göre ise Türkiye genelinde Tekstil ve hammaddeleri %16, Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ortalama %28 azaldı.
Bunun anlamı, özellikle de %100 ihracat yapan firmalarımız için üretim ve iş kaybıdır. Bu kayıplar, firmalarımızı fason üretime yönlendirmektedir.
En büyük pazarımız Avrupa’daki durgunluk devam ederse, finansmana, girdilere ulaşmanın maliyetindeki artış kesilmezse, işimiz gerçekten kolay görünmüyor. Biliyorum ki, diğer sektörlerimizde de durum farklı değil. Allah yardımcımız olsun.”