“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAĞINDA LOJİSTİK SEKTÖRÜ VE GELECEK TRENDLERİ”
TEMALI TÜİT İZMİR’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez koordinasyonu ve MÜSİAD İzmir Şubesi tarafından “Sürdürülebilirlik Odağında Lojistik Sektörü ve Gelecek Trendleri” ana temalı Türkiye İstişare Toplantısı İzmir Balçova Termal Otel’de gerçekleştirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ve Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur Türkiye İstişare Toplantısı’nın açılış oturumuna katıldı.
İZMİR LOJİSTİK ÜSSÜ OLMALI
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur, İzmir coğrafi konumu, Avrupa ve dünya pazarına olan yakınlığı kentin uygun yatırım alanlarıyla ve organize sanayi bölgeleriyle, üniversiteleriyle, nitelikli iş gücüyle birlikte üretim üssü ve lojistik merkezi olmaya aday bir yerdir.
MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur; “Özellikle merkezi hükümetimizin son dönemde yapmış olduğu büyük ölçekli projelerin İzmir’in lojistik ağına, ticaretine, büyük katma değer sağlayacaktır. İzmir hava yolu ulaşımında yapılan yatırımlar ile İstanbul’dan sonra İzmir’imizin de ikinci bir aktarma merkezi olmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda bakanlığı yaptığı çalışmaları destekliyoruz” dedi. Türkiye yüzyılımızda birçok ulaşmak istedikleri hedef olduğunu söyleyen Temur; Bu kapsamda da savunma sanayinde olduğu gibi ülkemizin stratejik konumu ve beraberinde İzmir’imiz de dahil olmak üzere Türkiye’mizin bir üretim üssü ve lojistik merkezi olmasının bir hedef olarak ön plana alınmasını ve bunun gerçekleştirilmesi için tüm paydaşlarımızın sorumluluk almasını istiyoruz” dedi.
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ: İzmir’in tarih boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olduğunu, ticaretin ve kültürün merkezi olarak öne çıkmış bir şehir olduğunu söyledi.
“İş dünyasının önemine vurgu yaparak sözlerine başlayan Dağ, “İzmir’imiz tarih boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olmuş ticaretin ve kültürün merkezi olarak öne çıkmış bir şehirdir. Kentimize sahip olduğu bu eşsiz potansiyeli en üste çıkarmak ve daha yaşanabilir hale getirmek en büyük arzumuzdur.
Kentimizin tarihi, kültürünü doğal güzelliklerini koruyarak modern belediyecilik anlayışı ile birçok projeyi hayata geçirecek ve şehrimizi kalkındırmayı hedefliyoruz.
Gerçek Belediyecilik anlayışıyla İzmir’i hak ettiği hizmetlerle buluşturacağız.
İzmir’imizi bir yatırım cennetine dönüştürme arzusundayız” dedi
ÜZERİMİZDEKİ BASKIYI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE…
Sürdürülebilirlik odağında lojistik sektörü ve gelecek trendleri’ başlıklı panelde konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, karayolu ulaşımına vurgu yaparak “Ülkemizin ve ilimizin konumu gereği en çok konuşulabilecek konulardan birisi lojistik. Kalkınma, ihracat, üretim ile ilgili birçok hedeflerimiz var. Bunlara erişmek ve rekabet etmek için mutlak suretle olmazsa olmaz alanlardan biri lojistik. Çünkü ürettiklerimizi daha ucuza götürebilmeliyiz. Bu anlamda lojistik bizim olmazsa olmazımız. Bir diğer önemli konu ülkemizin konumu. Allah bu coğrafyaya lojistiği doğal olarak var etmiş. Kendi imkanlarımız ya da uluslararası imkanlarımız ile bu alanda söz sahibi olma imkanı bize bahsedilmiş. Bu alanda üstün bir konum almak zorundayız” dedi.
Türkiye ekonomisinin depreme rağmen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüyerek büyük bir direnç gösterdiğini vurgulayan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, şunları kaydetti:
“Ülkemiz, coğrafi konumu itibariyle lojistikte avantajlı bir konumda olduğu gibi, aynı zamanda teknolojiye uyum sağlama kapasitesi bakımından lojistik sektörünün gelişimine de büyük katkıda bulunmaktadır.
Küresel ekonomideki düşüş eğilimine ve lojistik sektöründe izlenen zayıf performansa rağmen; 2023 yılında taşımacılık gelirlerinin 34,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi, ülkemizin bilhassa son 20 yılda ulaştırma hizmetlerine yönelik yaptığı yatırımların ehemmiyetini gözler önüne sermektedir” diye konuştu.
MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye İstişare Toplantısına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuşmasında şunları kaydetti:
“Hava yolunda ciddi gelişmelerimiz olacak ama demiryolu hem yük hem yolcuda çok büyük oranlarda gelişecek. Biz de yatırımımızı ona göre yapacağız. Her 15 saniyede bir uçak geçiyor ülkemizden. Böyle bir coğrafyadayız ve 173 ülkeyle hava yolları anlaşmamız var. Şu anda da 130 ülkede 143 noktaya doğrudan uçuş yapan bir ülkeyiz. 2023 yılında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından yaklaşık 84 bin gemi geçti. Bu her boğazdan yaklaşık 40 bine yakın gemi demektir. 4 saatlik bir uçuş mesafesinde 67 ülkeye ulaşabiliyoruz. Bu 67 ülkede de 1,4 milyar insan yaşıyor. Bunların 40 trilyon dolar gayri safi milli hasılası var. 8 trilyon dolar da ticaret potansiyeli bulunuyor. Coğrafya haritasını bilmeyen birisine gösterirseniz ‘en kritik yer, en stratejik yer neresidir’ derseniz oranın Türkiye olduğunu size gösterebilir. Böyle kıymetli bir coğrafya üzerinde bulunuyoruz.”
İzmir Ankara YHT Geliyor
Yapılacak projeler ile ilgili de bilgi veren Uraloğlu, “Ankara-İstanbul arasında, Aydın Denizli otoyolunu bu sene bitireceğiz ve devamında Antalya’ya bağlayacağız. Lojistik merkezinin limanların demiryolu bağlantısı… Karayolu Marmara Otoyol Ringi… Bir taraftan otoyolları ülkemizin doğusuna yaygınlaştıralım istiyoruz. İzmir Ankara YHT… Polatlı’dan itibaren 508 kilometrelik bir hat… Bunu 2026 sonu 2027 başında inşallah bitirerek hayata geçireceğiz. Bitiş tarihi resmi olarak 2028 gözükse de hedefimiz 2027’nin başı.
En kıymetlisi önemlisi İZBAN’dır. Belediyeler ile güçlü işbirliği yaptığımızda illerimize çok daha güzel işler yapacağız. Bu güçlü işbirliğini inşallah önümüzdeki 5 yılda da tesisi edeceğiz. Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye’nin bazen ikinci bazen üçüncü havalimanı. Antalya ile yarışıyor. 4 milyon 600 bin insan oraya seyahat etti. Yüzde 17’lik artış var. Kruvaziyer, İzmir’imiz için kıymetli. Kruvaziyer yolcu sayısı yüzde 66,7 arttı. 2022 yılında 341 bin, 2023’te 569 bin 280 yolcu geldi” ifadelerini kullandı.