İl Sağlık Müdürü Burak Öztop, yurttaşlara nitelikli ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetinin verilmesi gerektiğine dikkati çekerek “Vatandaşlarımıza nitelikli, kolay ulaşılabilir ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunumu için Nüfus düşürme çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu durum hekimlerimizin de hastalarına daha fazla zaman ayırmalarına, koruyucu sağlık hizmetlerine daha nitelikli sürdürülmesine imkan sağlayacaktır.
Yeni birimler açılacak
Ekim ayından bu yana Bakanlığımıza nüfus düşürülmesi için İlimizde 61 yeni birim açılışı talebi gönderilmiş, ayrıca 33 yeni birim için çalışmalarımız devam etmektedir. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik 29.10.2024 tarihi itibarıyla Cumhurbaşkanlığımızca onaylanmış ve 30.10.2024 tarihi itibarıyla Resmi Gazete ’de yayımlanmış ve 01.11.2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir” dedi.
“Hastalara daha fazla zaman ayırmak hedefleniyor”
Yönetmeliğe de dikkati çeken Öztop, “Koruyucu ve Önleyici Sağlık Hizmetleri Aile Hekimliği çalışma sisteminde çok daha fazla önem kazanmıştır. Aile Hekimlerinin maksimum nüfusu 4 binden 3 bin 500’e düşürülerek hastalarına daha fazla zaman ayırması hedeflenmiştir. Aile Hekimliği Birimi kişinin tüm sağlık sorunları için ilk başvuru noktası haline gelmiştir. Değiştirilen nüfus katsayıları ile lohusa, gebe, bebek, çocuk ve yaşlı gibi özellikli nüfus gruplarının takibi çok daha önemli bir hale gelmiştir. Hipertansiyon, Diyabet, Obezite, Kalp Hastalıkları ve Kanser gibi kronik hastalıkların erken tanısını ve takibini sağlamaya yönelik HYP ( Hastalık Yönetim Platformu) sisteminin daha aktif kullanımını sağlayarak toplum sağlığını genel olarak iyileştirmeye yönelik teşviklere ağırlık verilmiştir.
Aile Hekimliğine kayıtlı nüfusun Aile hekimine daha aktif kullanıp gereksiz 2. ve 3. Basamak başvurularının önüne geçilmeye çalışılmış ve hastanelerden ihtiyacı olan hastaların Aile Hekimi üzerinden çok daha kısa süre içinde randevu alabilmeleri hedeflenmiştir. Tüm dünyada ve özellikle Ülkemizde en büyük sağlık problemlerinden birisi olan antibiyotik direncinin önüne geçmek bunun yanında birçok kanser ve kronik hastalıkla ilişkileri gösterilmiş olan mide koruyucu ve ağrı kesicilerin daha akılcı kullanımını sağlamak için düzenlemeler yapılmıştır. Aile Sağlığı Çalışanlarının kat sayıları iyileştirilmiş, eğer varsa vekâletle baktıkları birimden aldığı ücret 2 katına çıkarılmıştır. Tüm bunlar yapılırken Aile Hekimlerinin süreçte maddi bir kaybı olmaması aksine iyi uygulamalarla birlikte kazancı olması sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Burak Öztop’un açıklamalarının tam metnini sizlere sunuyoruz.
İlimizde vatandaşlarımıza;
1428 Aile Hekimliği Birimi,
377 Aile Sağlığı Merkezi ile birinci basamak sağlık hizmeti verilmektedir.
İlimizde aile hekimi birimi başına düşen nüfus ortalaması 3.165’ tir.
Vatandaşlarımıza nitelikli, kolay ulaşılabilir ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunumu için Nüfus düşürme çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu durum hekimlerimizin de hastalarına daha fazla zaman ayırmalarına, koruyucu sağlık hizmetlerine daha nitelikli sürdürülmesine imkan sağlayacaktır.
Ekim ayından bu yana Bakanlığımıza nüfus düşürülmesi için İlimizde 61 yeni birim açılışı talebi gönderilmiş, ayrıca 33 yeni birim için çalışmalarımız devam etmektedir.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik 29.10.2024 tarihi itibarıyla Cumhurbaşkanlığımızca onaylanmış ve 30.10.2024 tarihi itibarıyla Resmi Gazete ’de yayımlanmış ve 01.11.2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.
Aile hekimliği tüm hastalarımızın ilk başvuru noktası olmalı
Yönetmelik değişikliği ile beraber;
Koruyucu ve Önleyici Sağlık Hizmetleri Aile Hekimliği çalışma sisteminde çok daha fazla önem kazanmıştır. Aile Hekimlerinin maksimum nüfusu 4000’den 3500’e düşürülerek hastalarına daha fazla zaman ayırması hedeflenmiştir.
Değiştirilen nüfus katsayıları ile lohusa, gebe, bebek, çocuk ve yaşlı gibi özellikli nüfus gruplarının takibi çok daha önemli bir hale gelmiştir.
Kronik hastalıkların kontrolü daha erken ve kolay olacaktır
Hipertansiyon, Diyabet, Obezite, Kalp Hastalıkları ve Kanser gibi kronik hastalıkların erken tanısını ve takibini sağlamaya yönelik HYP ( Hastalık Yönetim Platformu) sisteminin daha aktif kullanımını sağlayarak toplum sağlığını genel olarak iyileştirmeye yönelik teşviklere ağırlık verilmiştir.
Aile Hekimliğine kayıtlı nüfusun Aile hekimine daha aktif kullanıp gereksiz 2. Ve 3. Basamak başvurularının önüne geçilmeye çalışılmış ve hastanelerden ihtiyacı olan hastaların Aile Hekimi üzerinden çok daha kısa süre içinde randevu alabilmeleri hedeflenmiştir.
Akılcı ilaç kullanımı hedefleniyor
Tüm dünyada ve özellikle Ülkemizde en büyük sağlık problemlerinden birisi olan antibiyotik direncinin önüne geçmek bunun yanında birçok kanser ve kronik hastalıkla ilişkileri gösterilmiş olan mide koruyucu ve ağrı kesicilerin daha akılcı kullanımını sağlamak için düzenlemeler yapılmıştır.
Aile Sağlığı Çalışanlarının kat sayıları iyileştirilmiş, eğer varsa vekâletle baktıkları birimden aldığı ücret 2 katına çıkarılmıştır.
Tüm bunlar yapılırken Aile Hekimlerinin süreçte maddi bir kaybı olmaması aksine iyi uygulamalarla birlikte kazancı olması sağlanmıştır.
Bu bağlamda;
3500 nüfus altında nüfusa sahip aile hekimliği birimleri yeni çıkan mevzuattan dolayı herhangi bir kayıp yaşamayacaklardır.
Katsayılar yaş gruplarına göre değişeceği için genellikle ASM’ e gelmeyen 20-40 yaşa arası nüfusundan dolayı puan düşüşü yaşansa bile 40 yaş ve sonrasındaki katsayı artırımları nedeniyle gelmeyen hastalar Aile Hekimine kayıp yaratmayacaktır.
Destek ödemeleri aynı kalacaktır.
Teşvik için kullanılan hedef muayene katsayıları nüfus grupları ve sayılarına göre özelleştirilmiş olup Türkiye ortalamasının da katılması ile ulaşması daha kolay olacaktır. Ayrıca daha düşük muayene sayılarında alınamayan teşvikler yeni sistemde alınabilir noktaya gelecektir.
Kronik hastalıkların (HYP) izlemlerinden daha önce olmayan brüt 16.600 TL tutarında teşvik alınabilecektir. Aynı zamanda HYP oranlarına göre 1,55’e kadar verilen kat sayı verilmeye devam edip bazal maaşı da ciddi oranda arttıracaktır.
Hastaların aile hekimine gitmeden hastaneye gitmeleri halinde ilerleyen süreçte katılım payı getirilmesi planlanmaktadır. Aile Hekimlerinin nüfuslarının hastanelere başvurularının bir önceki seneye göre azalması veya aynı kalmasıyla Aile Hekimi brüt 14.000 TL civarında teşvik alabilecektir.
Hasta memnuniyeti ve akılcı ilaç kullanımından daha önce olmayan brüt 2.700+2.700 teşvik alınabilecektir.
Lohusa ve nüfus gruplarından gelen yeni ve daha yüksek katsayılarla bazal maaşlarda artış olacaktır.
Toplamda teşvikler net ortalama 14.000 liradan 44.000 lira civarına çıkıp gelir kaybı yaşanmayacaktır.