Burun kanaması, halk arasında sıkça karşılaşılan ve genellikle endişe yaratmayan bir sağlık sorunudur. Tıbbi adı epistaksis olan bu durum, burundaki damar ve dokuların zarar görmesiyle meydana gelir. Genellikle tek burun deliğinde görülen kanamalar, çoğu zaman ciddi bir sağlık sorununa yol açmadan evde uygulanacak basit tedavilerle geçebilir. Ancak bazı durumlarda, burun kanamasının altında başka sağlık problemleri de gizli olabilir. Peki, burun kanaması neden olur? Burun kanaması nasıl durdurulur?
Burun kanaması neden olur?
Burun kanamasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar arasında yüze ve burna alınan darbeler, alerjik reaksiyonlar, yüksek tansiyon, burnun karıştırılması, kanser türleri, şiddetli sümkürme, stres, aşırı sıcak veya kuru hava koşulları ve kan sulandırıcı ilaçlar yer almaktadır. Bu faktörler, burundaki damarların zedelenmesine ve kanamaya neden olur.
Yaygın nedenler şu şekildedir:
Yüze veya buruna alınan darbeler
Yüze veya buruna alınan darbeler, burun dokuları ve kılcal damarların zarar görmesine yol açarak travmaya neden olabilir. Bu tür travmalar, burun kemiklerinin kırılmasına veya burun kanamasına sebep olabilir.
Stres
Stres ve anksiyete, günümüzde insan sağlığını olumsuz etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Stresle bağlantılı hastalıkların arttığı gözlemlenirken, burun kanaması da stresin bir sonucu olabilir.
Yoğun güneş ışığına maruz kalmak
Yoğun güneşe maruz kalmak, sıcak ve güneşli havalarda burun tabakasının kurumasına ve tahriş olmasına neden olur. Bu durum, burun kanamasını tetikleyen önemli bir faktördür.
Kullanılan kimyasallar
Evlerdeki temizlik malzemeleri, iş yerlerindeki kimyasal dumanlar ve diğer kimyasallar, burun kanamasına yol açabilir. Ayrıca, keyif verici zararlı maddelerin kullanımı da burunda kanamaya neden olabilir.
Yüksek rakım
Yüksek rakımlı bölgelerde oksijen miktarının azalır. Bu nedenle burun tabakası kurur. Bu durum ise burun kanamasını neden olabilir.
Bunlar dışında, yüksek tansiyon, kanama bozuklukları, burun polipleri, burun ameliyatları, kalıtsal hemorajik telenjiektazi, lösemi, damar sertleşmesi (Ateroskleroz) ve gebelik gibi daha az görülen durumlar da burun kanamasına yol açabilir. Burun kanamaları genellikle ciddi bir tıbbi müdahale gerektirmez, ancak 20 dakikadan uzun süren kanamalar doktor müdahalesini gerektirebilir.
Burun kanaması nasıl durdurulur?
Burun kanaması durumunda ilk yapılması gereken sakin kalmaktır, çünkü panik kanamanın şiddetini artırabilir. Sakinleştikten sonra, 10 dakika boyunca burun deliklerine baskı uygulanması ve kanın yutulmaması önemlidir.
Burun kanaması sırasında kanamayı durdurmak için şunlar yapılabilir:
Öncelikle oturulmalı ve baş öne doğru eğilmelidir.
Burnun ön kısmına hafifçe baskı uygulanmalıdır.
Damar kasılmasını sağlamak için burnun iki yanına buz uygulanabilir.
Eğer kanama devam ediyorsa, bu adımlar tekrarlanmalıdır. Kanama durduğunda ise burnun sümkürülmemesi gerekmektedir, çünkü sümkürme burundaki tahriş olmuş bölgeyi tekrar harekete geçirerek kanamanın yeniden başlamasına yol açabilir.