EGİAD Danışma Kurulu, İzmir iş dünyasının yeni dönem projelerini ve ekonomi gündemini belirlemek üzere bir araya geldi. İş dünyasının lider isimleri, 2023 yılının son toplantısında stratejik konuları değerlendirdi.
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Danışma Kurulu, derneğin çalışma alanında yönlendirici olacak kararları almak ve paydaşlarının görüşlerini değerlendirmek amacıyla bir araya geldi. Mövenpick Hotel İzmir’de gerçekleşen toplantıda, İzmir iş dünyasının önemli isimleri bir araya geldi ve geniş bir katılımla 2023 yılının son toplantısını gerçekleştirdi.Toplantıda EGİAD’ın dönem faaliyetleri ve projeleri, EGİAD Think Tank NEET (Ne İstihdamda Ne Eğitimde Olanlar) Raporu hazırlıkları, Türkiye’nin ve İzmir’in ekonomik gündeminin değerlendirilmesi gibi önemli konular ele alındı. Toplantının açılışını EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ile EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer yaptı.Danışma Kurulu toplantısına, İzmir iş dünyasının önemli temsilcileri katılım gösterdi. Toplantıda EGİAD’ın komisyon çalışmaları ve stratejik faaliyet alanlarına ilişkin bilgiler paylaşıldı.Toplantıya katılan isimler arasında Yiğit Tatış (Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı), Prof.Dr. Mustafa Tanyeri (İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri ve Danışma Kurulu Sekreteri), Uğur Yüce (Danışma Kurulu Geçmiş Dönem Başkanı), Uğur Barkan (Danışma Kurulu Geçmiş Dönem Başkanı), Şükrü Ünlütürk (Danışma Kurulu Geçmiş Dönem Başkanı), Cüneyt Karagülle (EGİAD 4.Dönem Yönetim Kurulu Başkanı), Aydın Buğra İlter (EGİAD 14.Dönem Yönetim Kurulu Başkanı), Levent Kuşgöz (EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı), Banu Şen (Posta Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi), Deniz Sipahi (Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi), Dilek Gappi (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Engin Uğur Ağır (Milliyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi), Faruk Güler (Esbaş CEO), Hasan Denizkurdu (Denizkurdu Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı), Dr. Levent Arslan (Kosgeb İzmir Müdürü), Mehmet Ali Kasalı (Basifed Yönetim Kurulu Başkanı), Oğuz Sertaç Yılmaz (Setaş Enerji Genel Müdürü), Özlem Sarsın (Dünya Gazetesi İzmir Temsilcisi), Prof.Dr. Levent Kandiller (Yaşar Üniversitesi Rektörü), Selami Özpoyraz (İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı) gibi sektörün önde gelen isimleri yer aldı.
Ekonomiye Bakış
Toplantıya başkanlık yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 2023 senesinin EGİAD’ın kentimiz ekonomisine katkı koyan başarılı projeleriyle taçlandırdığı bir yıl olduğunu belirterek, “Sadece start-uplar, melek yatırım ağı ve girişimcilik konusundaki çalışmaları değil, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği, markalaşma gibi İzmir ekonomisine dair birçok iz bırakan projeyi kentimiz gündemine taşıdı. Tüm bu etkin çalışmalara katkı koyan EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer başta olmak üzere Yönetim Kurulu Üyeleri ve EGİAD ailesine teşekkür etmek istiyorum” dedi. 2023 Dünya ve ülkemiz şartlarına da değinen Özgener, “Dünyada 2023 yılının kilit kelimelerini; enflasyon, faiz artırımları, jeopolitik gerilimler ve iklim krizinin etkileri oluşturdu. 2023’te son yılların en yüksek global enflasyonu ile karşılaşmamız sonucu, birçok ülkede son 40 yılın en hızlı faiz artışlarına şahitlik ettik. Diğer yandan, Ukrayna-Rusya ve Gazze’deki savaşlar jeopolitik risklerin tırmanmaya başlamasına yol açtı. İklim değişikliği ise, artan kuraklık, rekor sıcaklıklar ve sellerle birlikte; 2023’te coğrafi ayrım olmaksızın küresel düzeyde ortak bir sorun olarak yaşandı. Değişen şartlarla birlikte, 2024 yılı ve devamında daha dalgalı piyasa koşullarına alışmak durumunda kalacağız. Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerden sonra Ekonomi Yönetimi’nin değişmesi ile, ülkemiz ekonomi politikalarında köklü bir dönüşüm yaşandı. Bu süreçte, göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, para politikası ve piyasalara dair yaptıkları çalışmalar ve piyasa dostu mesajları, iş dünyamız tarafından olumlu karşılandı. En önemlisi de, yaklaşık 2 yıl süren para politikası deneme sürecinin sona ermesi oldu. Düşük enflasyon yeniden öncelikli bir amaç haline gelirken, finansal ve reel piyasalarda istikrarsızlığı artıran birçok uygulamanın düzeltilmeye başlandığını gördük. Ekonomi yönetiminin politikaları ve Merkez Bankası’nın etkin para politikası uygulamalarının ardından, uluslararası kuruluşlar ve yabancı yatırım bankaları ülkemize yönelik beklentilerini olumlu yönde revize etmeye başladı. Bu ilginin devam etmesi için 2024, ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir yıl olacak. Enflasyonla mücadele son birkaç aydaki gibi öncelikli olmaya devam edecek. Bu bağlamda, dünyanın geri kalanından farklı olarak, ülkemizde faiz artırımlarının sona erdiğini söylemek için henüz çok erken. Bu süreçte, enflasyonu düşürmenin maliyetini arttıracak konuların da hassas bir şekilde üstesinden gelmek gerekecek” dedi.
6 Ayda 57 Büyük Etkinlik
EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ise son 6 aylık çalışmalara ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. 6 ayda 57 büyük faaliyete imza attıklarını belirten Yelkenbiçer, EGİAD olarak bu dönem planlanan faaliyetlerinin içinde Olten Flarmoni Orkestrası eşliğinde 100. Yıl Konseri’nin katılım ve yarattığı etkinin 100. Yıla yakışır olduğunu kaydetti.
Yelkenbiçer, gerçekleşen faaliyetleri de rakamsal olarak şu şekilde özetledi: “4 Gelecek, 5 Sürdürülebilirlik, 2 Uluslararası İlişkiler, 9 İş Geliştirme ve İşbirliği, 4 Resmi Ziyaret, 9 Ziyaret İşbirliği, 9 Seminer, 9 EGİAD Melekleri Faaliyeti, 5 Sosyal Faaliyet, 1 tane de EGİAD Yarın Dergisi organizasyonu yaparak etkin ve dolu bir 6 ay daha geçirdik. 32 Yatırım, 3000’in üzerinde Girişimci Değerlendirmesi, 4 Milyon $ yatırım ile girişimcilik sektöründe de adımızdan söz ettirdik. Son 6 ayda etkinliklerimizin görüntülenme oranı 3 bin, tüm etkinliklerimiz basında yer bulma sayısı da 5 bin 242 oldu” dedi. Yelkenbiçer planlanan projeleri ise, EGİAD Ortaokulu Spor Salonu İnşaatı, Neet Raporu, ESİAD-EGİAD Dijital Dönüşüm Zirvesi, Üye Oryantasyon Kampı, Bakü İş Gezisi olarak özetledi.
Danışma Kuruluna Teşekkür
EGİAD’ın proje ve hedeflerini aktaran EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “EGİAD olarak, şehrimizdeki genç iş dünyasının temsilcileri olarak hareket ediyoruz. Amacımız, bölgesel iş sektörünün rekabetçiliğini yükseltmek, ekonomik gelişimi ve refahı desteklemek ve toplumsal ile ekonomik ilerlemeyi teşvik edecek bir zemin oluşturmaktır. EGİAD Danışma Kurulu üyesi olarak, değerli deneyimleriniz ve bilgi birikiminizle kuruluşumuzun bu hedeflere ulaşmasında kritik bir rol üstleniyorsunuz. Sunduğunuz fikirler, değerlendirmeler ve öneriler, EGİAD’ın stratejik yönlenişini belirlemekte ve üyelerimizin karşılaştığı zorluklara çözüm bulmada önemli bir yol gösterici olmaktadır. Bu toplantının gayesi, EGİAD’ın önümüzdeki aylarda izleyeceği stratejileri ve bu stratejiler doğrultusunda nasıl ilerleyeceğimizi değerlendirmektir. Derneğimize sağladığınız katkılar için şimdiden teşekkür ederim” dedi.
Üye Sayımız Her Gün Artıyor
Başarılı bir seneye giriş yapıldığının ifade edildiği etkinlikte, Girişimcilik, Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme ve Geleceğe dair projeler oluşturduklarına vurgu yapıldı. Üyelere dokunan projeler üretmekten mutluluk duyduklarını dile getiren EGİAD Başkanı Yelkenbiçer, “Yönetim dönemimizin başında, bütünleştirme ve büyütme odaklı hedefler koymuştuk. Bu yıl içerisinde derneğimize 90’a yakın genç iş insanının katılımı ile derneğimizin dinamik yapısına önemli bir katkı sağladık. Gelecek yıl boyunca da aynı dinamizm ve başlangıçtaki heyecanla verimli bir şekilde çalışacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu vizyon doğrultusunda, hem üyelerimizi yakından ilgilendiren projeler ürettik hem de bölgemizde dikkat çekici etkinliklere imza attık. Bu dönemde yeni üyelerimizi dahil ederek, yeni nesille birlikte derneğimizin gençleşmesini sağladık. Aramızda güçlü bir sinerji oluştuğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Derneğimizin üyesi olan ve çeşitli etkin kurumlarda görev alan kişilerin bu sinerjiye katkısı oldukça değerli. EGİAD’ın bu canlılık ve etkinlikle iş dünyasında önde gelen bir güç olarak tanınması bizim için büyük bir onur kaynağıdır” dedi. Yeni üyelerle derneğin dinamiğinin arttığını belirten Yelkenbiçer, İzmir ve ülke ekonomisinin gelişimine yönelik çalışma ve hizmetlerini yoğun bir tempoda sürdüren EGİAD’ın, Ege’nin en köklü sivil toplum örgütleri arasında yer aldığını vurgulayarak, “EGİAD, 33 yıldır başarıyla genç iş dünyası için hizmet vermektedir. Çalışmalarımızı özellikle üye ve çözüm odaklı bir anlayışla yürütüyor olmamız kat edilen bu yoldaki en önemli etkendir. STK olarak verdiğimiz hizmetlerin dışında, planladığımız ve yürüttüğümüz projeler ile İzmir’e katma değer sağlama amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
NEET Kavramı – Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olmayan Gençler İçin Rapor Çalışması
Toplumsal dönüşümün önemine vurgu yaparak son dönemde gündemde olan Neither in Education Employment or Training (NEET) kavramına dikkat çeken EGİAD Başkanı, “Bu kavram ne eğitimde ne de istihdamda olmayan gençleri ifade ediyor. Şu anda ülkemizin en önemli sorunlarından biri bu. Ülkemizin genç nüfusuyla övünürken diğer taraftan bu genç insan kaynağından doğru şekilde faydalanamamamız da ironilerimizden biri. EGİAD olarak NEET kavramına dikkat çekmek üzere, Kentimiz İzmir Derneği iş birliği ile bir rapor hazırlığı içindeyiz. Bu dönem Think Tank olarak olarak hazırlayacağımız bu rapor ile ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin önünü açmak hedefindeyiz. Şu anda ülkemizin en önemli sorunlarından biri bu. TÜİK hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre gençlerde işgücüne katılma oranı 2022 yılında %43,8 oldu. Bu oran genç erkeklerde %56,2, genç kadınlarda ise %31,0. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise 2022 yılında %24,2 olarak ölçüldü. Genç erkeklerde bu oran %16,4, genç kadınlarda ise %32,3. Kısaca, Ülkemizde her 4 gençten 1’i yani yaklaşık 3,5 milyon genç ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Tam da burada önemli ve kaçırılmaması gereken fırsatlar var. Bu grup aynı zamanda ülkenin geleceğini de ellerinde tutan grup. Dolayısıyla genç nüfus istihdamı, büyüme ve kalkınma yolunda mutlaka konuşulması, gözetilmesi gereken bir konu. AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2022 yılı verilerine göre, AB ortalamasında NEET oranı yüzde 9,6, OECD ortalaması ise 2022 yılı için %13.9. Türkiye listedeki 34 ülke içinde zirvede yer alıyor. Bu oranın en yüksek olduğu AB ülkesi ise yüzde 17,5 ile Romanya. En düşük ise yüzde 2,8 ile Hollanda. Ne eğitimde ne istihdamda olanlarda cinsiyete göre farkın en büyük olduğu ülke ise Türkiye. Bu verilerden yola çıkarak bu gençlerimizi istihdama kazandırmak için neler yapabiliriz düşüncesiyle, bir akademik zemine ihtiyaç duyduk. Araştırma ve politika önerileri içeren bir rapor hazırlığına giriştik. Dünya’da ve Türkiye’deki NEET’lerle ilgili sorun ve çözüm önerileri nelerdir, bu sorunu aşmak için eğitim ve iş dünyasın neler yapabilir gibi başlıkları inceleyeceğiz” dedi. Dinamik bir Türkiye ekonomisine giden yolda daha ileriye daha hızlı ulaşmak isteyenlerin genç nüfusa bakması gerektiğini hatırlatan Yelkenbiçer, “Çünkü aslında orada önemli ve kaçırılmaması gereken fırsatlar var” diye konuştu.