GÜNDEM

İBB’de Gündem İzban

İBB haziran ayı meclis 1. Birleşiminde son günlerin polemiği İZBAN damga vurdu. Başkan Tugay’ın isteği üzerine İZBAN hakkındaki sunum ile başladı

İzmir Büyük Şehir Belediyesi haziran ayı Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Başkan Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Tugay İBB içinde yeni görevlendirmelerin yapıldığını duyurdu. Meclis toplantısı İZBAN Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez Alev’in son günlerde polemiğe neden olan İZBAN hakkında sunumu ile başladı. Başkan konu ile ilgili “İZBAN ile ilgili bilgilerimizi tazelemek gerektiğini düşünüyorum. Şu anda yaşanan sorunların nelerden kaynaklandığı konusunda bilgilenmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

YENİ GÖREVLENDİRMELER

Pınar Okyay, Genel Sekreter Yardımcılığı kadrosuna atanırken; Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı kadrosunda bulunan Tolga Çilingir Ulaşım Dairesi Başkanı oldu. Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Şef kadrosunda bulunan Ümit Yalçın ise Bilgi İşlem Dairesi Başkanı olarak görevlendirildi. Proje Yönetim ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü’nde mimar kadrosunda bulunan Selin Zağpus Yigitoğlu, Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı olarak görevlendirildi. Taşınmazlar Şube Müdürlüğü’nde Mühendis kadrosunda bulunan İsmail Mutaf ise Emlak Yönetimi Dairesi Başkanı olarak atandı. Harita ve Aplikasyon Şube Müdürlüğü Mühendis kadrosunda bulunan Gökhan Gündüzoğlu Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanı; Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Şef kadrosunda bulunan Eylem Başar Yıldırım ise Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı olarak atandı. Strateji Geliştirme ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü Şef kadrosunda bulunan Asuman Türkmen Meral ise Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı olarak atandı. Raylı Sistem Şube Müdürlüğü’nde Mühendis kadrosunda bulunan Alpaslan Kara da Raylı Sistem Dairesi Başkanı oldu.  Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı kadrosunda bulunan Hasibe Velibeyoğlu Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı oldu. Gaziemir Belediye Başkanlığı Sosyal Yardım İşleri Müdürü kadrosunda görev yapmakta bulunan Hülya Abay ise Sosyal Hizmetler Şube Müdürü olarak atandı.

İZBAN POLEMİĞİ

Son günlerde İBB ile AK Partili milletvekilleri arasında polemiğe neden olan İZBAN hakkında Yönetim Kurulu’nda bulunan Sönmez Alev bilgilendirme yaptı. Sönmez, “İZBAN’da birtakım şeylerin yürüyemeyeceği açık. Merkezi ve yerel yönetimden oluşan 2 büyük gücün sinerjisinden oluşan bir yapı var. Bu iş birliği düşünülerek İZBAN kuruluşuna başladı. İZBAN’ın 2 tarafı var. Biri yapım tarafı diğeri ise işletim tarafı. Yapım tarafının adı İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme projesi. Bu proje proktole dayanan bir altyapı ile başladı. 2 büyük ortak görev paylaşımıyla İzmir’in âtıl durumda olan ilk demiryolu hattı üzerinde bir sistem geliştirildi. Bir metro altyapısına yakındı. Buna uygun olarak da İBB bu sistem üzerindeki istasyonları yaptı. Sadece 6 tanesi TCDD’den kalan istasyonlardı. Bunları da yenileyerek altyapısını geliştirerek 41 istasyonu tamamladı. Ve bunları İZBAN’da kullanılması şartıyla TCDD’ye devretti. Rayların bakımını, yapılmasını ve sinyalizasyon sistemini kurulmasını TCDD’yi üzerine aldı. İBB yaya ve araç üst geçit alt geçit bağlantılarını devraldı. Aslında İzmir’e eser çıkarmış olmanın çabası ile başlandı” dedi.

SİNYALİZASYON SİSTEMİ YOK

İZBAN’ın 1 milyon 150 bin sefer yaptığını aktaran Alev, “76 milyon km yaptı. Toplam 73 setten oluşan, 189 vagondan oluşan bir filomuz var. İBB 4 istasyonla ilgili çalışmasını sürdürüyor. Biz 4’ü büyükşehir belediyesi 4’ü TCDD’den gelen kurulumuzda biz taraf sözcüğü kullanmazdık. Ancak felsefenin bozuldu. İZBAN’ı daha yararlı kullanmak için yapmamız gereken şeyler var. Emniyeti sağlayan bir sinyalizasyon sistemi var. İZBAN’daki sistem maalesef 2010 öncesinde de olan seviye 1 denilen bir sistem. Aslında protokolde sinyalizasyonun sistemin yenilenmesi var. Bugün bile gecikmeler yaşandı. Bunun gibi sorunları yaşıyoruz çünkü sinyalizasyon sisteminin kapasitesi şu an olan kapasiteyi karşılamıyor. Sinyalizasyon sisteminin geliştirilmesi için çalışmalar gündeme geldi ancak hep Ankara-İzmir YHT’ye bağlandı. O proje de çeşitli nedenlerle yetişmedi. Filo ihtiyacımız var. Hatta 12 dakika işletme yaptığınız yerde 6 dakikada bir yapmanız için filonuzun 2 katına çıkması lazım. Bu araçlar alındığı takdirde sefer sıklıkları arttırılmalı ancak bunu karşılayacak sinyalizasyon sistemi yok. Bu yüzden araç alımı gündeme geldi ancak sistem yeterli değil” ifadelerine yer verdi.

2022’DE NE DEĞİŞTİ?

Sönmez Alev’in gelir-gider dengesi hakkında yaptığı sunum sırasında Başkan Tugay araya girerek, “2021’de ne oldu gelir gider dengesi değişti? 2022’de ne oldu da zarar edildi. 2018’de geliri giderinden daha fazlayken 2022’de ne oldu da yüzde 54’e düştü?” diye sordu.

71 MİLYONDAN 246’A MİLYONA ÇIKTI

Alev ise, “Elektrik giderlerimiz arttı ve biz TCDD’nin hattını kullanıyoruz ve bu kira her yıl enflasyon kadar artıyor. Bilet gelirleri enflasyon kadar artmıyor. Bu hat kirası da özellikle son yıl yüzde 243 arttı. 71 milyon olan yıllık kiramız 246’a milyona çıktı” diye cevap verdi.

“TCDD ENFLASYON ORANINDA ZAM YAPTI”

Tugay ise, “Yolcu sayısı azalmadı. Ancak elektrik giderleri ve raylara ödediğimiz kira bedeli arttı. Elektrik parasını ve rayların kirasını TCDD alıyor. Bu dönemde ekonomik kriz yaşanırken biz vatandaşın bilet fiyatını arttırmayalım derken enflasyon oranında raylardan kira artışı ve elektrik artışı oldu. Bunu da TCDD yaptı. Bu İZBAN neden zarar ediyor diye merak edenler vardı. Ondan dolayı bu soruları soruyorum…” ifadelerine yer verdi.

KENDİ ALGINIZA GÖRE SORUYORSUNUZ

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız sunumun uzaması üzerine Başkan Tugay’ın cevaplandırması isteğiyle, “Sermaye ertelemeden bahsettiniz. 2020 yılındaki sermaye arttırımına büyükşehir payını yatırdı mı? 2021’de, 2022’de, 2023’te büyükşehir payını yatırdı mı? Bir bilgilendirme yaptırıyorsunuz. Kendi algınız noktasında sorular soruyorsunuz. Bu yapının 2 ayağı var hükümet ve büyükşehir ayağı. Şu an Büyükşehir bürokratı sunum yapıyor ve siz manipüle ederek cevaplar verdiriyorsunuz. İZBAN’ın rakamlarını verdiler. İZBAN 85 milyon yolcu taşıyor. Alsancak’ta o yolcuyu biz bindirmezsek şehir trafiği ne noktaya gelir. İZBAN gibi değerli bir kurumu bu şekilde eksik bilgilerle anlatmak doğru değil. Sermaye arttırımı yapıyorsunuz tam 5 kere neden hükümsüz kalındı. Büyükşehir neden hükümleri yerine getirmedi?” diye sordu.

SERMAYE TESCİL EDİLEMEDİ

Yıldız’a yanıt veren Alev, “O sermaye arttırımı tescil edilemedi. Kredilerden dolayı bilançomuz o kadar çok bozuluyor ki ödeyemez duruma geldik. Sermaye arttırımında tescil makamı yüzde 50’nin üzerinde ödeyeceksiniz dediler. İlk aşamada planda olmayan şekilde yüzde 50 çıktı karşımıza. 3 aylık süre içerisinde sermaye tescili yapılamadı” dedi.

İZBAN’I YÖNETEN SİZSİNİZ

Yıldız ise, ” Asıl sorun şurada başlıyor. Siz krediyi ödemek için kredi istiyorsunuz. Siz yapmanız gereken sermaye arttırımlarını yapmadığınız için finansman olarak sıkıntılı bir hale düşüyorsunuz. 2018 yılına kadar sorunsuz yürüttüğünüz İZBAN konusunda günlerdir konuşuyoruz. 90 dakika için toplantı yapıldığı zaman da sermaye arttırımı yapılmadığını söyledik. 120 dakika başladığında yapılan bir protokol vardı. Bu sizin yönetim anlayışınızdan dolayı bu halde. İZBAN’ı yöneten sizsiniz. Siz ana ortağınıza 911 milyon bir borcunuz var mı? Gaziantep’te de ray kirası veriliyor” ifadelerine yer verdi.

“FEDAKARLIK YAPMAK YERİNE…”

Tugay ise, “Bu borç ne borcu? Bizim TCDD’ye neden borcumuz var? Bir taraftan zarar eden bir kurum var. Gaziantep İZBAN ile aynı değil orası ortak değil, TCDD kendi işletiyor.  Belediye işletmiyor. Bizi neden bu kadar borçlandırıyorsunuz? TCDD kendi seferleri için de kullandığı hat için 1 yılda neden bu kadar zam yapıyor? Hatta enteresandır trenlerin gecikmelerinin çoğunluğunda o hattın başka seferler tarafınca kullanılması sorumlu. Orada yük treni geçecek diye bekliyoruz. Bilet fiyatlarını arttırmadık kimseye yük bindirmemişiz. Bundan dolayı da zarara girmiş bir kurum var. Bu kurumun ortağı da TCDD. Fedakârlık yapmak yerine ray kirası olarak aldığı parayı 3,5 kar arttırıyor. 71 milyondan 245 milyona çıkıyor. Belediye burayı özel işlerinde kullanmıyor, halkın taşımacılığında kullanıyor. Bu zararın büyümesine değil küçülmesine yardımcı olması gerekiyordu” dedi.

N Haber Admin

Recent Posts

BAŞKAN TÜRKMEN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERLERİ UNUTMADI

Dünya Engelliler Günü’nde, Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen özel gereksinimli bireyler ile bir araya geldi…

1 saat ago

CHP’li Bakan’dan Atilla Kaya’ya: “Vatanını en çok seven, vatanını bu hale getiren midir?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın…

1 saat ago

İzmir İtfaiyesi’nden baca, soba yangınları ve zehirlenmelere karşı uyarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle kış aylarında baca ve soba kaynaklı yangınlarla, zehirlenmelere karşı yurttaşları dikkatli…

1 saat ago

Tekstil kumbarasından Gaziemir’in kasasına 3 milyon 450 bin lira gelir!

Gaziemir Belediyesi, ilçedeki tekstil atıklarının toplanması için yaptığı ihaleyle, 3 milyon 450 bin lira gelir…

1 saat ago

Buca Belediyesi’nden Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık etkinliği

Engelsiz bir kent yaratma hedefiyle çalışmalar gerçekleştiren Buca Belediyesi, kentte farkındalık yaratacak bir dizi etkinlik…

1 saat ago

Ödemiş Belediyesi’nden Engelsiz Yaşam Merkezi

Ödemiş Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle ilçede faaliyet gösteren dernek üyelerinin katılımıyla etkinlik…

11 saat ago