Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İGC’de Gazeteci Ustalar Gençlerle Buluştu!

İGC, Uluslararası Basın Merkezi’nde

İGC, Uluslararası Basın Merkezi’nde ‘Ustalar gelecekle buluşuyor’ başlıklı panel gerçekleştirdi. Panelde ‘Gazeteci kim? Gelecek nasıl?’ soruları irdelendi. İGC Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Gappi’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacı olarak; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Gazeteci, araştırmacı ve yazar Çiğdem Toker ve Gazeteci-Yazar Deniz Zeyrek yer aldı.

HABERCİLİK ARTIK 30K’YA DAYANIYOR

Panelde, gazeteciliğin geleceği konusunda konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, dijitalleşmenin gazeteciliği önemli ölçüde etkilediğini söyledi. Gappi, “Hepimiz biliriz ki mesleğimiz 5N1K’ya dayanır. Okulda ilk öğrendiğimiz şeylerden biridir. Ama şu an mesleğimiz 30K’ya dayanıyor. Yeni düzenlemeler sonrasında, internet haber siteleri için İzmir adına 30 bin tekil kullanıcıya günlük ulaşamazsanız siz haber sitesi değilsiniz ve devlet tarafından desteklenmiyorsunuz” dedi.

GAZETECİLİK SORMA SANATIDIR

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç de, gazeteciliğin soru sorma sanatı olduğunu söyleyerek, son 20 yıldır gazetecilerin yetkililere sordukları soruların cevaplanamadığını hatırlattı. Türenç, “Gazetecilik sorabilme hakkıdır. Halkın bunların cevabını istediğini düşünerek biz sormaktan vazgeçmemeliyiz. Vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

İKTİDAR MEDYASI TOPLUMA BİLGİDEN ÇOK DEZENFORMASYON VERİYOR

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ise, Türkiye’de gazeteciliğin çalışma koşullarının her dönemde zor olduğunu hatırlatarak, dezenformasyon yasasına da değindi. Bildirici, “Bu ülkede Dezenformasyonla Mücadele Merkezi diye bir merkez kurdular, yasanın adını Dezenformasyon Yasası diye kurdular ama aslında sansür yasası. Yaptıkları şey bu zaten ve şu anda iktidar medyası topluma bilgiden çok dezenformasyon veriyor. Ama ben yine de karamsar değilim çünkü bu ülkenin geçmişine baktığınızda, yaşanan tüm olumsuzluklara ihtilallere rağmen gazetecilik hep yaşamıştır.” diye belirtti.

MUHABİR YETİŞMELİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, muhabirliğin gazeteciliğin en önemli parçası olduğunu belirterek, muhabirliğin zaman içerisinde içinin boşaltıldığını kaydetti. Sektörün en önemli sorununun muhabir kalmaması olduğunu hatırlatan Şentürk, muhabir gençlerin yetişmesinin önemine değindi. İş dünyasının medyayı eskisi kadar desteklemediğini de anlatan Şentürk, medyanın reklam pastasının her gün daraldığını söyledi.

GAZETECİLİĞİ EŞSİZ KILAN EŞİT İLİŞKİ İÇERİSİNDE SORU SORABİLMEKTİR

Gazeteci-yazar Çiğdem Toker ise gazeteciliğin ideolojiler üstü bir meslek olduğunu söyledi. Toker, “Gazeteciliği eşsiz kılan şey, yaptığınız işin sonucunu çok çabuk alabilme potansiyeli taşımasıdır. Gazeteciliği eşsiz kılan şeylerden birisi, bir hiyerarşik ilişki kurmaksızın güç kullanan odaklara eşit ilişki içerisinde soru sorabilmektir, bu muazzam bir güçtür. ” dedi.

KİŞİSEL DONANIMLAR GELİŞTİRİLMELİ

Genç gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gazeteci Yazar Deniz Zeyrek ise, gençlerin kişisel donanımlarını geliştirerek, yabancı dil, ekonomi, uluslararası ilişkiler başta olmak üzere her konuda kendilerini yetiştirmelerinin önemine değindi.

Usta gazeteciler, medyada tüm zorlu koşullara rağmen sorgulayan, araştıran, doğruları anlatmaktan korkmayan tarafsız ve bağımsız gazetecilerle yaşayacağının vurgulandığı panelde, gençlere Mustafa Kemal Atatürk’ü hatırlayarak, mücadeleden vazgeçmemeleri gerektiğini vurguladılar.