Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan yardımcısı Mehmet İşler, 2024 yılı Kasım ve Ocak-Kasım dönemi turizm raporunu değerlendirdi. İşler; raporun ve bölge turizmi açısından üzüntü verici istatistikler içerdiğini, bu rakamların yıllardır üzerine basa basa vurguladıkları ilgisizliğin açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan geçici verilerle hazırlanan 2024 yılı Kasım ve Ocak-Kasım dönemi turizm raporuna göre Kasım ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,25 artarak 2 milyon 733 bin 663’e ulaştı. Yılın ilk 11 ayında ise bu sayı yüzde 7,09 artışla 50 milyon 40 bin 427 oldu.
Kentsel bazda, Ocak-Kasım döneminde İzmir’e 240 bin 960’ı deniz, 1 milyon 413 bin 18’i hava yoluyla olmak üzere toplamda 1 milyon 653 bin 978 turist geldi. Bu, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15’lik bir artışı işaret ediyor. Türkiye genelindeki turist sayısı baz alındığında ise İzmir’in, toplam turistlerin yüzde 3,31’ini ağırladığı görülüyor.
BİRLİKTE BİR ŞEYLER YAPALIM YARIŞTAN KOPMAYALIM
Aylık değerlendirme ise şöyle ; İzmir’e Kasım ayında 12 bin 539’u deniz yoluyla olmak üzere toplam 56 bin 568 turist geldi. İlk üçün İstanbul, Antalya ve Edirne olarak sıralandığı raporda Artvin 114 bin 903, Hakkari 63 bin 399 turist sayısı ile İzmir’i geride bıraktı.
İzmir geride kaldı
Raporu değerlendiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, İzmir’in kendisine göre bazı dezavantajları olan illerin bile gerisinde kalmış olmasının ilgisizlikten başka bir şeyle açıklanamayacağını söyledi. Mehmet İşler; “İzmir 5 milyon, Artvin yaklaşık 170 bin, Hakkari 80 bin nüfuslu kentlerimiz. Aslında, 81 ilin tamamı, bizim gözbebeklerimiz. Artvin’e de Hakkari’ye de daha fazla turist gelsin isteriz. Ancak, nüfusu ve sahip olduğu değerlere bakınca İzmir’in bazı konularda kendisine göre dezavantajlı olan bu güzel illerimizin gerisinde kalması artık düşündürücü bile değildir. Bunun adı düpedüz ilgisizliktir.
İzmir Türkiye’nin 3.büyük kenti. Doğal, tarihi, kültürel, tarımsal zenginliklere, imrenilecek, özenilecek bir iklime, gastronomik çeşitliliğe sahip. Türkiye’de turizmin ilk başladığı yer. Bugün 81 ilin hepsi birer destinasyon merkezi olabilmek için müthiş bir savaşın içindeyken, İzmir var olan oranları korumak için bile gayret göstermiyor. Hakkari’nin, İzmir’i geçtiğinin rakamlarla ifadesi de bu ilgisizliği somut olarak ortaya koymuştur. Kanıtlamıştır.
Daha geçtiğimiz günlerde İzmir’de, Türkiye’nin ikinci büyük, İzmir’in ise en önemli etkinliğinde, Travel Turkey (TTİ İzmir) Fuarında bu ilgisizliği alenen yaşadık. Ne Büyükşehir Belediye Başkanımızı, ne Ticaret Odası Başkanımızı ne de turizme el vermesi güç vermesi gereken kanaat önderlerimizi turizmcilerin yanında göremedik. Biz nüfusumuz kadar, yani 5 milyon turist diye haykırıyoruz ama 2 milyon bandına takıldık. Türkiye genelinde, toplam turistte yüzde 5’ten 3,31’e geriledik. Bu yarışta bizde varız diyebilmek için artık hep birlikte bir şeyler yapmalıyız” dedi.