Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İMEAK Deniz ticaret odasında yoğun gündem

İMEAK Deniz ticaret odası İzmir şubesi Yönetim kurulu Başkanı Yusuf Öztürk konuşmasında yoğun bir Kasım ayı geçirdiklerini belirtirken aynı zaman da ülke gündeminin kısa bir özetini çıkarmış oldu.

İMEAK Deniz ticaret odası

Bütçede bazı konularda tasarruf yaptık

Öztürk, bütçe görüşmelerine değinerek “Bütçeyi savunuyoruz ve bazı noktalar alçaltılsa da bazı noktalar yükseltiliyor. Bu konudaki sekreterya ve muhasebedeki arkadaşlara da teşekkür deriz. 200 milyon lira bir bütçe yüzde 30 oranında bir artış değil bu, 2025’te ise döviz kurunun bastıracağını da düşünmüyorum. Bu gidişte yüzde 50 artış görünüyor. Bugün de yaptığımız gibi 2024 bütçesinin ise hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bazı kalemlerde tasarruf yaptık ve neticelerini de alıyoruz. DTO’nun de bütüncül olarak değerlendirmek lazım” şeklinde konuştum.

TARKEM ortaklığı

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, “TARKEM’in yüzde 1 ortağıyız. YÜZDE 40 İZBB, YÜZDE 30 oranında İzmir Valiliği yüzde 10 ise odaların sahibi olduğu anonim şirketlerdir. Toplam 180 tane üyesi var. Bizler ise A grubundayız. Önemli bir adım bu. Deniz turizmini düşünüyorsak bu alanda Kemeraltı’nı ezip geçemeyiz. Eski şehirleri İzmir’de elimizde önemli bir miras olmasından kullanamadığımızı da görüyoruz. MSC’nin İzmir hattının durması da bu kentte uğrak yerleri bulamamasıdır. TARKEM ile bizler elimizi taşın altına koyacağız. 50 milyon lira ile sermayeye karşılık ile devam eden ve biten projeler var. Projelerdeki ağırlıklı bir şekilde doğru yolda gittiğini gösteriyor. TARKEM’e olan güvenini yenileyen Dr. Cemil Tugay da yönetim kurulu başkanıdır. Bizler de bu konuda kendisiyle aynı görüşteyiz” dedi.

Aralık ayında faiz indirimleri bekleniyor

Yeni yıl yaklaşırken, ülkemiz ekonomi gündeminde, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı ve döviz kurunun ne kadar süre daha bu seviyede kalacağı soruları bulunuyor. Merkez Bankası bu ay da politika faizini sabit bırakırken, Aralık’ta faiz indirimi kapısını araladı. İş dünyası için finansmana erişim konusu zorlukların başında geliyor. Amerikan Merkez Bankası’nın faiz indiriminde acele etmeyeceğini açıklaması, kısa vadede uygun koşullarda finansman temin edilemeyeceğine işaret ediyor.


Döviz-TL kurunun neredeyse sabitlenmesi ve euro-dolar paritesinde euro aleyhine yükseliş, üretim ve ihracat yapan, yük taşıyan tüm sektörlerin geleceği öngörmesini imkansız hale getiriyor. Enflasyonla mücadele için finansman ve talep kısılırken, üretimi ve ihracatı artıracak tedbirler de unutulmamalıdır.
İçinde bulunduğumuz dönem ihracat artışı yavaşlarken, ithalat düşmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre ilk 10 ayda ihracatımız yüzde 3,2 artışla 216 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 7,2 azalarak 282 milyar dolar oldu. Dış ticaret hacmi 498 milyar dolara geriledi. Dolayısıyla üyelerimizin ifade ettiği gibi taşıyacak yük bulma noktasında sıkıntılar yaşanıyor.

Global piyasalar da Trump 2.0 rüzgarı esiyor

ABD seçimlerinden sonra küresel ekonomi Trump 2.0 dönemine hazırlanıyor. Gümrük tarifelerinin artırılacağı bu dönemde, korumacılık ve bölgeselleşmenin daha fazla öne çıkması bekleniyor. Ancak Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin Macaristan’dan Türkiye’ye kadar birçok ülkede yatırıma hazırlandığı, Manisa’da bir Çin Mahallesinin bile kurulacağının ifade edildiği bir dönemde, korumacı ekonomi politikalarının ne ölçüde başarılı olacağı da tartışılıyor.
Olası gümrük tarife artışı öncesi Çin’den mal alımı ve Noel siparişlerinin etkisiyle küresel ticarette ve deniz ticaretinde bir miktar canlılık var. Kuru yük navlunları ve gemi kiralama ücretleri için gösterge olan Baltık Kuru yük Endeksi 1,500 puan civarında seyrederken, Şangay-Cenova hattında konteyner navlunları 4 bin 500 dolar seviyesinde bulunuyor.


Denizcilik sektörünün 2025 yılında Jeopolitik Riskler, Karbon Emisyonlarının Azaltılması, Dijitalleşme ve Otomasyon, Küresel Ticaret Akışları ve Talep Değişimleri, Taşıma Maliyetleri, Konsolidasyonlar, Tedarik Zincirinin Sağlamlığı, Elektronik Ticaretin Artışı konularındaki gelişmelerle yoluna devam edeceği öngörülüyor.

Dünyada ki savaş rüzgarları tedirgin ediyor
Özellikle kuzeyimizde Rusya-Ukrayna savaşının orta menzilli füzelerin kullanılmasıyla geldiği aşama, güneyimizde ise ateşkes görüşmelerine rağmen devam eden savaş, hepimizi endişeye sevk ediyor. Bu ay Kızıldeniz’de iki Türk gemisine yönelik saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda herhangi bir can kaybı ve hasar yaşanmaması en büyük tesellimiz oldu.

Tüm olumsuzluklara rağmen limanlarımız yoğun çalışıyor

Ülkemiz limanlarına baktığımızda, yılın ilk 10 ayında elleçlenen yük geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artarak 441 milyon 908 bin ton oldu.
Ekim ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı yüzde 3,3 arttı. Ocak-Ekim döneminde artış oranı yüzde 7.7 oldu. 10 ayda limanlarda elleçlenen konteyner miktarı 11 milyon 295 bin TEU olarak gerçekleşti.
Aliağa limanlarımızda 10 ayda elleçlenen konteyner 1 milyon 793 bin TEU’ya yükseldi. Bölgedeki Nemport Limanı bu ay 1 milyon TEU konteyner rakamını yakalamayı başardı. TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda 229 bin TEU konteyner elleçledi. İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner miktarı ocak ay gelmeden 2 milyon TEU’yu geçti. 2025’te İzmir Körfezi’nin rehabilitasyonu ve limanlarımızın koordinasyon halinde verimli şekilde işletilmesi, İzmir’in ana gündemlerinden biri olarak devam etmelidir.

Kruvaziyer turizminde hedeflere ulaştık
Kruvaziyer turizminde Türkiye olarak, yılbaşından bu yana dile getirdiğimiz 1,8 milyon yolcu hedefini yakalamayı başardık. Egeport Kuşadası Limanı’na 23 Kasım itibariyle 512 gemi ve 735 bin yolcu geldi. İzmir Limanı 59 gemiyi ve 157 bin yolcuyu ağırladı. Ulusoy Çeşme Limanı’na 73 gemi seferiyle 30 bin yolcu geldi. Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki jeopolitik risklere rağmen gelecek yıl 2 milyonun üzerinde yolcu hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz.

Yeni yat limanları için önemli adımlar atıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığı İzmir’e yeni yat limanları projesinde geçtiğimiz hafta önemli bir adım atıldı. 170 bin 810 metrekare büyüklüğünde ve 250 bağlama kapasiteli Çeşmealtı Yat Limanı ile 262 bin 602 metrekare büyüklüğünde ve 400 yat bağlama kapasiteli Yeni Şakran Yat Limanı için ÇED süreci başladı. Böylece İzmir’deki 2 bin 700 adet yat bağlama kapasitesine 650 yeni bağlama kapasitesi eklenmiş olacak.
Sözlerime son verirken, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım.