İZMİR Ticaret Borsası (İTB) mart ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, su sorununun şiddetinin durmadan arttığını, böyle devam ederse 5-10 yıl içerisinde su kaynaklarının insan tüketimi için bile yeterli olmayacağını belirterek, “Amasız ve fakatsız ciddi tedbirleri almak zorundayız. Ürün desenimizi yeniden ele almalı, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekimini sağlamalı, çiftçimizin suyu bilinçli kullanması yönünde eğitmeli ve hatta tarımda modern sulama sistemlerine geçişi ciddi desteklerle zorunlu kılmalıyız” dedi.
İTB mart ayı olağan meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, İZKA 2024-2028 İzmir Bölge Planı’nıyla ilgili bilgi verdi. Toplantıda konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, borsa olarak proje ve çalışmalarında İZKA İzmir Bölge Planı’nı rehber olarak gördüklerini belirterek, “İZKA bugüne kadar borsamızın yürütücü veya ortak olduğu birçok projeye teknik ve maddi destek sağladı. Bunlardan en önemlisi girişimci kabulüne geçtiğimiz günlerde başlayan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) projemiz oldu. İTTM projemiz ile tüm paydaşlarımızın da desteği ile birlikte sürdürülebilir bir tarım ve gıda sektörünün tesis edilmesine imkan sağlayacak tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde İzmir’i ulusal ve küresel bir merkez yapmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
KESTELLİ: KURAKLIK HER YIL ARTARAK İLERLİYOR
Bahar aylarının gelmesiyle tarımda yeni bir üretim sezonu hazırlıkları başladığını aktaran Kestelli, “Önümüzdeki günlerde yoğun yağışlı bir dönem yaşamadığımız sürece son yıllarda etkisini giderek daha fazla hissettiğimiz küresel iklim krizinin etkilerini, en azından kuraklık açısından bu yıl da yaşayacağımız kesin gibi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son yayınladığı Zirai Meteoroloji Raporu yine kuraklık alarmı veriyor. Ülkemiz genelinde şubat ayı yağışlarında normale göre yüzde 33 azalış, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 16 artış meydana geldi. Bölgemiz ise şubat ayını ülkemiz geneline göre daha kurak geçirmiş ve yağışlar normale göre yüzde 74, 2024 yılı şubat ayına göre ise yüzde 30 azalmıştır. Su yılı olarak ifade edilen ekim ayı sonrasındaki 5 aylık süreçte, bölgemizde yağış miktarında normaline göre yüzde 28, 2024 su yılı dönem yağışına göre yüzde 20 azalma gerçekleşmiştir” dedi.
KESTELLİ: ÇOK CİDDİ ÖNLEMLER ALMAK ZORUNDAYIZ
Barajlardaki doluluk oranının çok düşük seviyelerde olduğunu vurgulayan Kestelli, “İlimizin en önemli içme suyu kaynaklarından olan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı geçen yılın yarısında ve yüzde 15 seviyesinde. Küçük Menderes Ovası’nın tarımsal sulamasında kullanılan Beydağ Barajı’nda doluluk oranı yüzde 7, Gediz Ovası’nı sulayan Demirköprü Barajı’nda ise yüzde 10 seviyelerinde. Bölgemizde ise kuraklığın en somut sonuçlarından birine tanıklık etmeye başladık.
Aydın Valiliği Büyük Menderes Havzası’nda tarım arazilerinin yalnızca yarısına su verileceğini açıkladı. Bu durum imkanı olan üreticilerimizin yer altı su kullanımının artmasına neden olurken, elektrik maliyetlerini de ciddi şekilde yükseltecektir. Son yıllarda yağış eksikliğinin neden olduğu su sorununun şiddeti durmadan artmaktadır ve önümüzdeki yıllarda da benzer şekilde devam ederse, 5-10 yıl içerisinde insan tüketimi için bile su kaynaklarımız yeterli olamayabilecektir. Bu nedenle amasız ve fakatsız ciddi tedbirleri almak zorundayız. Ürün desenimizi yeniden ele almalı, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekimini sağlamalı, çiftçimizin suyu bilinçli kullanması yönünde eğitmeli ve hatta tarımda modern sulama sistemlerine geçişi ciddi desteklerle zorunlu kılmalıyız” diye konuştu.
AgrInnovate EDIH projemize start verdik
Çok önem verdiğimiz AgrInnovate EDIH projemize geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen iki ayrı etkinlik ile start verdik.
Önce Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır’ın katılımı ile gerçekleştirilen kısaca ADİM olarak adlandırdığımız Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri Programı açılış toplantısı, ardında ortak ve paydaş kurumların katılımı ile gerçekleştirdiğimiz açılış toplantısı ile projemiz fiilen de başlamış oldu.
İTTM’nin proje sahibi olduğu, Borsamız ve Kalkınma Ajansımızın da aralarında yer aldığı 8 ortağı olan projemiz ile ülkemizden Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi unvanı almaya hak kazanan 5 merkezden biri olduk.
Projemiz ile AB çapındaki 151 merkezden oluşan ADİM ağına dahil olmaya hak kazandık.
Ana hedefi başta KOBİ’ler olmak üzere işletmeleri ve kamu kurumlarını dijitalleşme süreçlerinde desteklemek olan Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’nden biri olarak Agrinnovate ADİM’in de tarım sektörünün tüm aktörlerine dijitalleşme sürecinde hizmet etmesini hedefliyoruz.
AB ekonomisi, yapısal zorluklar, ağır işleyen bürokrasi, demografik değişimler ve teknolojik gelişmelere ayak uyduramaması gibi nedenlerle ABD ve Çin gibi büyük ekonomilere kıyasla rekabet gücünü kaybetmiş durumda.
AB’nin yeniden rekabetçi bir ekonomiye sahip olabilmesi için yeni ve radikal adımlara ihtiyacı var.
Geniş pazarı, stratejik enerji koridorlarına sahip olması ve dinamik ekonomisi ile Türkiye’nin tam üyeliği, AB ekonomisini canlandırarak büyüme ve yenilikçilik açısından yeni fırsatlar sunabilir.
Uzunca bir süredir askıya alınmış gibi görünen Türkiye’nin tam üyeliğinin tekrar gündeme alınması hem Avrupa Birliği hem de Türkiye açısından kazan kazan ilkesi ile de uyumlu olacaktır.
Manisa-Balıkesir otoyolunda dört aracın karıştığı bir kaza meydana geldi. Kazada yaralanan olup olmadığı henüz bilinmezken,…
İYİLİK YOLCULARI ekibi olarak bizler insan olarak ve önce insan diyerek çıktığımız bu kutsal yolda…
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 14. Kez düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, 17-20 Nisan 2025 tarihlerinde…
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 19 Mart darbesini protesto ettikleri için tutuklanan gençleri cezaevinde…
Diyarbakır'da Bir çocuk annesi 37 yaşındaki Dilan Aslan, tartıştığı eşi tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.
Donald Trump, Tahran'ın nükleer program konusunda Washington ile anlaşmaya varmaması halinde İran'a 'bombalama' ile tehdit…