Körfez kirliliğinin en önemli nedenlerinin başında gelen maalesef GEDİZ nehrine akıtılan sanayi atıkları.
Bugün için Gediz Havzasının en önemli sorunu ekolojik kirlilik olmuştur. Geçmişte, özellikle 1980’li yıllarda yoğun olarak kum ve çakıl ocaklarına ruhsat verilmiş olması, bir yandan doğal yapıyı bozarak faunayı olumsuz etkilerken diğer yandan nehrin su seviyesinin alçalmasına neden olmuş ve bu da içinden geçtiği ovanın yer altı sularını olumsuz etkilemiştir. Nehre, Demirköprü Barajına girmeden önce Uşak’ta başta dericilik olmak üzere çok sayıda sanayi tesisleri tarafından sanayi atıkları, keza Kula İlçesinde aynı şekilde her türlü atık ve Barajdan sonra da Salihli, Ahmetli gibi ilçelerin atıkları deşarj edilmektedir.
Kirlilik o boyuttadır ki zaman zaman sığlaşan Nehri bırakın büyük bir su toplama havzası olan Barajda dahi özellikle rüzgarsız günlerde su üzerinde biriken pislikler, değişik renkteki kimyasal atık öbekleri, bir laboratuvar analizi değil fakat çıplak gözle dahi açıkça görülmektedir.
Demirköprü barajından bırakılan su bu halde
Nehir havzasının kirliliğinin engellenmesi gibi amaçlar için bir Birlik kurulmuşsa da Devlet tarafından gerekli yaptırımlar uygulanmadığından geçen 6 yılda hiçbir ilerleme sağlanamadığı belirtilmektedir. Sonuç olarak eski çağın en önemli yerleşim havzalarından olan Gediz Nehrinin bugün için kilometrelerce uzunlukta bir açık kanalizasyon isale hattına dönüştüğü ifade edilmektedir. Bu şekilde, Nehrin flora ve faunasıyla can çekişmekte ve kendisiyle birlikte içinden geçtiği, Ovayı da ölüme götürdüğü dile getirilmektedir. Bunun sorumluları olarak çevre duyarlılığı olmayan açgözlü sanayici ve işletmeler olmuştur.
Körfez kirliliği nasıl önlenecek
Şimdi yukarıda ki Fotoğraflara baktığımızda Devlet Su işlerinin işlettiği bu barajdan bırakılan su, tarım arazilerini sulamak için kullanılıyor. Peki çok mu zor Gediz nehrine kimlerin bu atıkları bıraktığını tespit etmek. Hadi onu da geçtik bu Kirliliğe bir önlem almadan neden barajdan su bırakılıyor? Herkesin gördüğünü yetkililer görmüyor mu? Çevre ve iklim değişikliği bakanlığı, Devlet su işleri, Tarım ve orman bakanlığı kontrollerini neden sağlamıyor?
Körfez kirliliğinde tek suçlu belediye mi?
Velhasıl kelam İzmir büyükşehir belediyesini tek suçlu gibi göstermeler tamamen hedef şaşırtmadan ibaret olmaktadır. Ve sadece Körfez değildir burada mahvolan, Demirköprü Barajından tarımsal üretime verilen sular üretilen gıdaları tamamen kimyasal bir ürüne çevirmekte. Ülkemizde yaşanan sağlık sorunlarında en başta gelen gıdalarımızın ne kadar sağlıklı olduğu ile ilgilidir.
Gediz nehrinin Kütahya’dan Körfeze kadar tüm sanayi bölgelerinin arıtma tesisleri yapılıp doğru ve gerçekçi cezalarla uygulanmadığı takdirde körfezde ne yaparsak yapalım yeni balık ölümleri ile daha çok karşı karşıya kalırız.
Körfezin kirlilik çözümü tamamen Çevre ve iklim değişikliği bakanlığı, Devlet su işleri, Tarım ve orman bakanlığı ile İzmir Büyükşehir belediyesinin ortak çalışması ile olacaktır.