Kas geliştirmek isterken fazla spor yapmak, sandığınız kadar yararlı olmayabilir. Uzmanlar, aşırı spor yapmanın ‘kas yıkımı’ olarak tabir edilen ve kas kaybına neden olan soruna yol açabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, “Fazla spor, fazla kas anlamına gelmez aksine, aşırı spor kas kaybına yol açabilir” uyarısında bulunuyor.
Aşırı spor yapmanın kas kaybına neden olabileceğini vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Hakan Başaran, bilinçli yapılmayan sporun sakatlanmalara yol açabileceğini ifade ediyor.
Düşük ve orta şiddette başlayın!
Özellikle hareketsiz yaşam süren kişilerin spora düşük ve orta şiddette başlaması gerektiğine dikkat çeken Başaran, “Hareketsiz yaşam süren kişiler için ideal spor, düşük ve orta şiddette başlayarak zamanla artırılabilecek, eklem ve kaslara fazla yük bindirmeyecek şekilde olmalı. Bunlar arasında tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme sayılabilir. Haftada 3 ile 5 gün arası spor yapmak ise ideal” ifadelerini kullanıyor.
Isınma hareketleri önem taşıyor
Başaran, spor öncesi ısınma hareketlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şunları öneriyor:
“Spor bitiminde de soğutma yaparak kaslarımızı soğutmamız gerekiyor. Aşırı sporun kas yıkımına neden olmasının temel sebebi, vücudun toparlanma sürecine fırsat bulamaması ve enerji açığını kaslardan karşılaması. Fazla spor, fazla kas anlamına gelmez aksine, aşırı spor kas kaybına yol açabilir. Kilo vermek isteyen kişiler erken dönemde yağlarını kaybetmek yerine kas dokularından kaybediyor. Bu tarz problemlerle karşılaşıyoruz. Kasları yıkıma uğratan yanlışlar aşırı ve uzun süreli spor yapmak, hatalı spor teknikleri, yetersiz beslenmek, uykusuzluk, az dinlenmek, stres ve yetersiz su içilmesi sayılabilir.”
Doğru beslenmenin önemine dikkat çekti
Başaran, spordan sonra mutlaka protein ve karbonhidrat alınması gerektiğini, protein eksikliğinin kas kitlesinde kayba yol açabileceğini söylüyor.
Spor yaralanmalarına da değinen Başaran, sözlerini şöyle noktalıyor:
“Tenise başlayanlarda genelde omuz, dirsek ve diz yaralanmaları daha sık oluyor. Yüzmede de daha sık omuz yaralanmaları görülmekte. Özellikle halı sahada futbol oynayan kişilerde ayak bileği bağ yaralanmalarına, aşil tendon kopmalarına, diz dönmelerine bağlı ön çapraz bağ ve menisküs yaralanmalarına çok sık rastlıyoruz.”
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı, son günlerde kendisi hakkında çıkan iddialara sosyal medya üzerinden yanıt verdi.…
Son günlerde sosyal medyada, Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'nın, Arjantinli ünlü model Wanda Nara ve sevgilisi…
Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Kanuni Sultan…
Göztepe, Ziraat Türkiye Kupası B Grubu’ndaki üçüncü maçında Kasımpaşa ile karşılaşmak için hazırlıklara başladı. Adnan…
Süper Lig'in heyecanla beklenen derbisinde Galatasaray, Fenerbahçe'ye deplasmanda konuk olacak. Fenerbahçe, maç için tüm stratejisini…
Gül suyu, geleneksel olarak kozmetik alanında cilt bakımının vazgeçilmezi olarak bilinse de kullanım alanları oldukça…