Uluslararası katılımcıların da yer aldığı sempozyum, ilgili birçok kamu kurum ve kuruluşu ile özel sektörden yangın konusunda deneyimli isimleri bir araya getirdi.
Kimyasal bir olay olan yanmanın, yıkıcı bir afete dönüşmemesi için yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler detayları ile anlatıldı.
Ayrıca kentsel yangınlar, orman yangınları, acil durum ve tahliye planları, tatbikatlar, kamu hizmet binaları ve işletmelerin tesislerinde alınması gereken koruyucu önlemler, yangın sonrası müdahale ve söndürme faaliyetleri, itfaiyecilik mesleğinin tarihçesi ve önemi gibi konularda sunumlar yapıldı. Sempozyumda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çıkarılan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” detaylıca ele alındı.
İzmir’de faaliyet yürüten STK’lar dan İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) de ekibiyle birlikte sempozyuma aktif katılım sağladılar.
Dernek Başkanı Servet Ertaş; “Yangınlar başta olmak üzere, tüm afet ve acil durumlara karşı en önemli husus; olmadan önce önlem almak yani risk yönetimidir. Bu anlamıyla “13 Ekim Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü” için İZ-AFED paydaşlığıyla İzmir Kent Konseyi AFETLER Çalışma Grubu olarak önemli bir etkinlik planlıyoruz. Yangın da dahil olmak üzere, kentimiz İzmir’i etkileme potansiyeli olan tüm afet risklerini, konunun uzmanları ve ilgili kurum temsilcileri ile birlikte konuşacağız. 13 Ekim 2024 Pazar günü Saat 15.00’de başlayacak etkinliğe bekleriz” dedi.