Son dönemde çocuklarda artan Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) enfeksiyonları hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Dilara Yılmaz, RSV’nin, çocuklar arasında en yaygın görülen solunum yolu enfeksiyonlarından biri olduğu belirtti.
Burun akıntısı ciddiye alınmalı
RSV, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla başlasa da, yüzde 20-30 oranında alt solunum yolu enfeksiyonlarına, bronşiyolit ve zatürreye yol açabiliyor. Özellikle bir yaş altındaki bebeklerde alt solunum yolu enfeksiyonlarının sık sebeplerinden biri olan RSV, burun akıntısı ve soğuk algınlığı gibi belirtilerin zatürreye dönüşebileceğini gösteriyor. Bu nedenle ebeveynlerin, solunum güçlüğü ve oksijen seviyesi düşüşü gibi durumlarda derhal doktora başvurmaları gerektiği vurgulandı.
Prematüre bebekler, kronik akciğer hastalığı, kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, RSV’ye karşı daha savunmasız. Bu çocuklarda enfeksiyon daha ağır seyredebilir ve hastaneye yatış gerektirebilir. Ancak sağlıklı çocuklarda da hastalık ciddi boyutlara ulaşabilir; beslenme bozukluğu, oksijen düşüşü veya solunum zorluğu durumunda hastaneye yatış gerekli olabilir.
RSV bulaşıcıdır
RSV, öksürme, hapşırma ve enfekte kişilerin salyası veya burun akıntısı yoluyla bulaşırken, virüsün yüzeylerde saatlerce canlı kalabileceği ve ellerde de 30 dakika kadar etkili olabileceği belirtildi. Uzmanlar, sık sık el yıkama, maske kullanımı ve hijyen önlemlerinin önemine dikkat çekti. Şu an için RSV’ye karşı rutin bir aşı bulunmazken, prematüre bebekler ve doğuştan kalp hastalığı olanlar için antikor tedavisi uygulandığı ve bu tedavinin Ekim-Mart ayları arasında ciddi enfeksiyonları engellediği kaydedildi.
Antibiyotik tedavisine gerek yok
RSV enfeksiyonlarının tanısı, hasta yakınmaları, muayene belirtileri ve yapılan testlerle konuluyor. Uz. Dr. Yılmaz, virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotiğe gerek olmadığını, ancak ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişirse antibiyotik tedavisinin gerekli olabileceğini belirtti. RSV enfeksiyonlarının tedavisi genellikle destekleyici olup, erken teşhis ve doğru tedavi ile çocukların sağlıklı bir şekilde iyileşebileceği ifade edildi.